Recent Posts

sobota, 28 stycznia 2017

Porterówka – wódka o smaku kukułek

W naszym domu był to trunek nieco zapomniany – po okresie świetności zniknął z domowej spiżarni na długie lata. Przypomniał się nam za sprawą koleżanki, która podzieliła się z nami swoim przepisem. Wypróbowaliśmy – i porterówka wróciła do domowego barku. Pewnie zagości tu na stałe, bo jest aromatyczna, rozgrzewająca i bardzo smaczna. Przypomina „kukułkówkę”, ale jest od niej dużo lżejsza i mniej słodka. Koniecznie spróbujcie!



Składniki:
  • 1 litr spirytusu
  • 1 litr piwa porter
  • 2 opakowania cukru waniliowego (62 g)
  • Niepełna szklanka cukru (dla wersji słodkiej, można zrobić bardziej wytrawną według uznania)
  • 100 – 150 ml wody (im mniej wody tym mocniejszy trunek)



Wykonanie:

Piwo, wodę, cukier i cukier waniliowy podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy do momentu, kiedy zacznie się pienić. Odstawiamy, studzimy i mieszamy ze spirytusem. Rozlewamy do butelek i pozostawiamy w chłodnym miejscu. Praktycznie można spożywać od razu – znacznie jest jednak lepsze po kilku dniach. Smacznego – i nie przesadzajcie z ilością.

0 komentarze:

Prześlij komentarz