Recent Posts

czwartek, 18 lutego 2016

Limanda zapiekana pod szpinakiem z pieczarkami

Na tę smaczną rybę natknęłam się w Makro. Nie znałam jej do tej pory. Jest to ryba z rodziny flądrowatych. Zdarzało się, że nieuczciwie sprzedawana była jako droga sola. No cóż. Rybę podsmażyłam i zapiekłam. Wyszło pysznie.


Składniki:
  • Kilka filetów ryby (bez skóry)
  • Mąka
  • Sól
  • Olej do smażenia
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 200 gram pieczarek
  • Niewielka ilość sera fety
  • 100 ml mleka
  • 1-2 jajka
  • Pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • Sok z cytryny
  • Ser typu gouda lub mozzarella






Wykonanie:

Rybę (rozmrażamy i odsączamy) przyprawiamy solą i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju z obu stron. Wykładamy do naczynie do zapiekania. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Pieczarki kroimy w plasterki. Podsmażamy pieczarki razem ze szpinakiem. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ząbkiem czosnku. Pozostawiamy do przestudzenia. Do kubka wlewamy mleko, wbijamy jajka i masę jajeczną doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do przestudzonego szpinaku razem z niewielką ilością rozkruszonej fety. Mieszamy i zalewamy rybę. Posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku w 180 o C przez około 30 minut. SMACZNEGO. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz