Na tę smaczną rybę natknęłam się w Makro.
Nie znałam jej do tej pory. Jest to ryba z rodziny flądrowatych. Zdarzało się,
że nieuczciwie sprzedawana była jako droga sola. No cóż. Rybę podsmażyłam i
zapiekłam. Wyszło pysznie.
Składniki:
- Kilka filetów ryby (bez skóry)
- Mąka
- Sól
- Olej do smażenia
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 200 gram pieczarek
- Niewielka ilość sera fety
- 100 ml mleka
- 1-2 jajka
- Pieprz
- 1 ząbek czosnku
- Sok z cytryny
- Ser typu gouda lub mozzarella
Wykonanie:
Rybę (rozmrażamy i odsączamy) przyprawiamy
solą i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju z obu stron. Wykładamy do naczynie do
zapiekania. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Pieczarki kroimy w plasterki.
Podsmażamy pieczarki razem ze szpinakiem. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z
cytryny i ząbkiem czosnku. Pozostawiamy do przestudzenia. Do kubka wlewamy
mleko, wbijamy jajka i masę jajeczną doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do
przestudzonego szpinaku razem z niewielką ilością rozkruszonej fety. Mieszamy i
zalewamy rybę. Posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku w 180 o C
przez około 30 minut. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz