Recent Posts

wtorek, 23 lutego 2016

Goloneczki z indyka w warzywach z sosem chrzanowo – żurawinowym

Na dzisiaj przygotowałam goloneczki z indyka. Pycha. Wyglądają prawie jak typowe goloneczki a są nieporównywalnie mniej kaloryczne. Dodatek sosu nadaje im ostrości (jak w typowej golonce). Koniecznie wypróbujcie.


Składniki:
  • 2 goloneczki z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • Kawałek korzenia selera
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka mielona
  • Bulion warzywny
  • Olej do obsmażenia



Sos:
  • Chrzan tarty
  • Żurawina do mięs (ze słoika)
  • Majonez



Wykonanie:

Goloneczki przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Pozostawiamy do zamarynowania (na około godzinę). Po tym czasie goloneczki wraz z cebulą (przekrojoną na pół) podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie podlewamy bulionem i dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie). Dusimy do miękkości mięsa. Do naczynia dodajemy łyżkę żurawiny, 2 łyżki chrzanu i łyżkę majonezu (można zmienić proporcje i dostosować do własnych upodobań). Goloneczki podajemy z dodatkiem sosu. SMACZNEGO.


0 komentarze:

Prześlij komentarz