Na dzisiaj przygotowałam goloneczki z
indyka. Pycha. Wyglądają prawie jak typowe goloneczki a są nieporównywalnie mniej
kaloryczne. Dodatek sosu nadaje im ostrości (jak w typowej golonce). Koniecznie wypróbujcie.
Składniki:
- 2 goloneczki z indyka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- Kawałek korzenia selera
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Sól
- Pieprz
- Papryka słodka mielona
- Bulion warzywny
- Olej do obsmażenia
Sos:
- Chrzan tarty
- Żurawina do mięs (ze słoika)
- Majonez
Wykonanie:
Goloneczki
przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Pozostawiamy do zamarynowania (na około godzinę). Po tym czasie
goloneczki wraz z cebulą (przekrojoną na pół) podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju. Następnie podlewamy bulionem i dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy
(liść laurowy, ziele angielskie).
Dusimy do miękkości mięsa. Do naczynia dodajemy łyżkę żurawiny, 2 łyżki chrzanu
i łyżkę majonezu (można zmienić proporcje
i dostosować do własnych upodobań). Goloneczki podajemy z dodatkiem sosu.
SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz