Kiedyś zastanawiałam się jak można usunąć
kości z kurczaka, sądziłam, że to niemożliwe. A jednak możliwe i wcale nie jest
trudne. Farsze można robić różne. Ja tym razem poszłam bardziej w klasykę, bo
wykorzystałam pieczarki. W poście pokażę również jak prosto usunąć kości.
Składniki:
- 2 elementy kurczaka (udko razem z podudziem)
- 2 skrzydełka
- 1 pojedynczy filet z kurczaka (niezbyt duży)
- Czerwony knorr do mięs
Farsz:
- 6 pieczarek
- 1 cebula
- 1 jajko
- Kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżka bułki tartej
- Sól
- Pieprz
- Odrobina oleju (do smażenia)
Wykonanie:
Z udek i
skrzydełek usuwamy kości. Na obu końcach udek (podobnie i skrzydełek) robimy nacięcia wokół kości. Podcinamy mięśnie
i ścięgna łączące się z kością. Zsuwamy mięso wraz z skórą (jak skarpetkę). Miejsca przyczepów
delikatnie podcinamy. I wyjmujemy kość. Podobnie robimy z drugiej strony i w
ten sam sposób postępujemy ze skrzydełkami. Pieczarki kroimy na małe kawałki a
cebulę w kostkę. Przesmażamy na oleju i doprawiamy solą i pieprzem. Do
przestudzonych pieczarek dodajemy 1 jajko, pokrojony na kawałki filet z
kurczaka, łyżkę bułki tartej, posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i
doprawiamy. Farszem napełniamy udka i skrzydełka (jeżeli istnieje konieczność możemy spiąć wykałaczką) Posypujemy
czerwonym knorrem do mięs. Pieczemy w piekarniku w temp 190 oC przez
około 1 godzinę (podczas pieczenia:
zarumieniamy z jednej strony, potem z drugiej. Przykrywamy folią aluminiową i
pieczemy pod przykryciem). SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz