Recent Posts

czwartek, 4 lutego 2016

Udka i skrzydełka kurczaka faszerowane pieczarkami – czyli jak usunąć kości i nafaszerować mięso

Kiedyś zastanawiałam się jak można usunąć kości z kurczaka, sądziłam, że to niemożliwe. A jednak możliwe i wcale nie jest trudne. Farsze można robić różne. Ja tym razem poszłam bardziej w klasykę, bo wykorzystałam pieczarki. W poście pokażę również jak prosto usunąć kości.



Składniki:
  • 2 elementy kurczaka (udko razem z podudziem)
  • 2 skrzydełka
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka (niezbyt duży)
  • Czerwony knorr do mięs


Farsz:
  • 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Sól
  • Pieprz
  • Odrobina oleju (do smażenia)





Wykonanie:

Z udek i skrzydełek usuwamy kości. Na obu końcach udek (podobnie i skrzydełek) robimy nacięcia wokół kości. Podcinamy mięśnie i ścięgna łączące się z kością. Zsuwamy mięso wraz z skórą (jak skarpetkę). Miejsca przyczepów delikatnie podcinamy. I wyjmujemy kość. Podobnie robimy z drugiej strony i w ten sam sposób postępujemy ze skrzydełkami. Pieczarki kroimy na małe kawałki a cebulę w kostkę. Przesmażamy na oleju i doprawiamy solą i pieprzem. Do przestudzonych pieczarek dodajemy 1 jajko, pokrojony na kawałki filet z kurczaka, łyżkę bułki tartej, posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i doprawiamy. Farszem napełniamy udka i skrzydełka (jeżeli istnieje konieczność możemy spiąć wykałaczką) Posypujemy czerwonym knorrem do mięs. Pieczemy w piekarniku w temp 190 oC przez około 1 godzinę (podczas pieczenia: zarumieniamy z jednej strony, potem z drugiej. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy pod przykryciem). SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz