Recent Posts

wtorek, 2 lutego 2016

Sałatka z tuńczykiem i jajkami z delikatnym sosem musztardowo – majonezowym (śniadanie do pudełka)

Rozpoczynam nowy cykl : śniadanie do pudełka (ostatnio dosyć modne). Takie śniadania robiłam już wielokrotnie. Nie wiem dlaczego dopiero teraz zdecydowałam się na ich publikowanie. Ale lepiej późno niż wcale. Na dzisiaj proponuję sałatkę z tuńczykiem. Danie jest dietetyczne z odrobiną majonezu light. Podana ilość przewidziana jest na dwa pudełka. Mam nadzieję, że publikacje przypadną Wam do gustu.


Składniki:
  • Mix sałat (około ½ opakowania)
  • Tuńczyk z puszki (1 szt.)
  • Niewielka ilość tartego sera (typu mozzarella)
  • 2 łyżki groszki mieszanki groszku z marchewką i kukurydzą
  • Kilka pieczarek marynowanych
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • Szczypiorek
  • Sól
  • Pieprz


Sos:
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka majonezu light
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego



Wykonanie:

Na dno pudełka wykładamy sałatę, ścieramy niewielką ilość sera a następnie odsączony tuńczyk z puszki. W dalszej kolejności dodajemy po łyżce mieszanki groszku z marchewką oraz pokrojone marnowane pieczarki razem z pokrojonymi pomidorkami. Całość lekko doprawiamy solą i pieprze. W ostatniej kolejności wykładamy pokrojone w ćwiartki jajko. Z podanym składników robimy sos. Mieszamy. Sos dodajemy pomiędzy jajka a całość posypujemy siekanym szczypiorkiem. Teraz wystarczy zamknąć i zabrać pudełko do pracy lub szkoły. Oczywiście posiłek możemy spokojnie przygotować wieczorem, umieścić w lodówce i zabrać go ze sobą dnia następnego. SMACZNEGO.

1 komentarze:

Monia Optymistka pisze...

świetne :)

Prześlij komentarz