Recent Posts

wtorek, 16 lutego 2016

Kotlety z piersi kurczaka nadziewane, panierowane w płatkach z quinoa

Ostatnio odkryłam płatki quinoa czyli płatki z komosy ryżowej. Nazywana skarbem Azteków, uprawiana od 6000 lat. Wspaniałe źródło wielu składników odżywczych, dodatkowo bez glutenu. Ja wykorzystałam płatki do panierowanie nadziewanych kotletów. Muszę przyznać, że nadają bardzo ciekawego smaku. Polecam.


Składniki:
  • Filety z piersi z kurczaka
  • Szynka szwarcwaldzka
  • Plastry sera typu oscypek
  • Sól
  • pieprz
  • Mąka
  • Jajko
  • Płatki z quinoa
  • Olej do smażenia






Wykonanie:

Filety z kurczaka rozbijamy przez folię. Delikatnie aby nie uszkodzić mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem (pamiętajmy jednak, że szynka jest słona jak i ser). Na każdego kotleta kładziemy plaster szynki i plaster sera. Składamy i lekko ugniatamy. Panierujemy początkowo w mące, jajku i w płatkach quinoa. Smażymy na złoty kolor z obu stron. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz