Ostatnio odkryłam płatki quinoa czyli
płatki z komosy ryżowej. Nazywana skarbem Azteków, uprawiana od 6000 lat.
Wspaniałe źródło wielu składników odżywczych, dodatkowo bez glutenu. Ja
wykorzystałam płatki do panierowanie nadziewanych kotletów. Muszę przyznać, że nadają
bardzo ciekawego smaku. Polecam.
Składniki:
- Filety z piersi z kurczaka
- Szynka szwarcwaldzka
- Plastry sera typu oscypek
- Sól
- pieprz
- Mąka
- Jajko
- Płatki z quinoa
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Filety z kurczaka
rozbijamy przez folię. Delikatnie aby nie uszkodzić mięsa. Przyprawiamy solą i
pieprzem (pamiętajmy jednak, że szynka jest słona jak i ser). Na każdego kotleta kładziemy plaster szynki i plaster sera. Składamy
i lekko ugniatamy. Panierujemy początkowo w mące, jajku i w płatkach quinoa.
Smażymy na złoty kolor z obu stron. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz