Wszyscy wiemy, że kasze są zdrowe, ale
zbyt często nie goszczą na naszych stołach. I to błąd. Odpowiednio ugotowany
pęczak jest pyszny. Można nim zastąpić typowe ziemniaki do obiadu. A ugotowanie
go na sypko jest dziecinnie proste trzeba się tylko trzymać kilku zasad.
Składniki:
- 250 ml pęczaku
- 500 ml wody
- 1 łyżeczka masła
- Sól
Sos:
- Pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml jogurtu naturalnego (gęsty)
- 50 ml majonezu light
- Sól
- Pieprz
- Ewentualnie odrobina cukru
Wykonanie:
Pęczek
przepłukujemy wodą, wsypujemy do garnka. Dodajemy wodę, masło i 1 łyżeczkę
soli. Zagotowujemy i gotujemy przez około 10 minut. Podczas gotowania od czasu
do czasu mieszamy. Po 10 minutach zdejmujemy garnek (razem z przykrywką), zawijamy w gazetę oraz ręcznik i pozostawiamy
na około 30 – 40 minut. Po tym czasie pęczak będzie idealnie sypki. Pietruszkę
lekko siekamy. Przekładamy do naczynia miksującego, dodajemy jogurt, majonez i
przepuszczony przez praskę czosnek. Miksujemy. Po chwili doprawiamy solą,
pieprzem i ewentualnie cukrem. Ponownie miksujemy. I gotowe. Sos podajemy jako
dodatek do pęczaku lub też innych potraw. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz