Recent Posts

sobota, 13 lutego 2016

Pęczotto na sypko z sosem pietruszkowo – czosnkowym

Wszyscy wiemy, że kasze są zdrowe, ale zbyt często nie goszczą na naszych stołach. I to błąd. Odpowiednio ugotowany pęczak jest pyszny. Można nim zastąpić typowe ziemniaki do obiadu. A ugotowanie go na sypko jest dziecinnie proste trzeba się tylko trzymać kilku zasad.


Składniki:
  • 250 ml pęczaku
  • 500 ml wody
  • 1 łyżeczka masła
  • Sól


Sos:
  • Pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml jogurtu naturalnego (gęsty)
  • 50 ml majonezu light
  • Sól
  • Pieprz
  • Ewentualnie odrobina cukru




Wykonanie:

Pęczek przepłukujemy wodą, wsypujemy do garnka. Dodajemy wodę, masło i 1 łyżeczkę soli. Zagotowujemy i gotujemy przez około 10 minut. Podczas gotowania od czasu do czasu mieszamy. Po 10 minutach zdejmujemy garnek (razem z przykrywką), zawijamy w gazetę oraz ręcznik i pozostawiamy na około 30 – 40 minut. Po tym czasie pęczak będzie idealnie sypki. Pietruszkę lekko siekamy. Przekładamy do naczynia miksującego, dodajemy jogurt, majonez i przepuszczony przez praskę czosnek. Miksujemy. Po chwili doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Ponownie miksujemy. I gotowe. Sos podajemy jako dodatek do pęczaku lub też innych potraw. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz