Śledzie lubię pod każdą postacią, smażone
w zalewie octowej, marynowane, gotowane (kiedyś
je przedstawię, bo właśnie mi się przypomniały, pycha), solone, rolmopsy i
inne cuda. Na dzisiaj przygotowałam sałatkę śledziową z pieczonym burakiem,
jabłuszkiem i nie tylko. Co tu wiele rozprawiać, raj dla smakoszy śledzi.
Składniki:
- 7 płatów śledzi solonych
- 2 średnie jabłka
- 3 – 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 2 – 3 buraki (czerwone)
- 1 mała cebula
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Płaty śledziowe
warto zamoczyć jeżeli są zbyt słone (ja
zawsze tak robię, moczę w wodzie na 30 minut do 1 godziny). Buraki pieczemy
w piekarniku (u mnie to trwało 40 minut w
temperaturze ok. 200 st. Pieczone w ovenie). Solone śledzie kroimy na
niewielkie kawałki, skrapiamy oliwą, przyprawiamy pieprzem (sporo). Przykrywamy i odstawiamy na
godzinę. Obrane ziemniaki, białka jajek i cebulę kroimy w kostkę. Lekko
przyprawiamy solą i pieprzem. Wystudzone buraki obieramy i kroimy w słupki,
podobnie jak jabłka. Skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę łączymy z majonezem.
Wszystkie składniki razem mieszamy ( dokładnie,
lecz delikatnie). Całość posypujemy pokruszonymi żółtkami i natką
pietruszki. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz