Recent Posts

sobota, 6 lutego 2016

Sałatka śledziowa z pieczonym burakiem i jabłkiem pod pierzynką rodem z Mazowsza

Śledzie lubię pod każdą postacią, smażone w zalewie octowej, marynowane, gotowane (kiedyś je przedstawię, bo właśnie mi się przypomniały, pycha), solone, rolmopsy i inne cuda. Na dzisiaj przygotowałam sałatkę śledziową z pieczonym burakiem, jabłuszkiem i nie tylko. Co tu wiele rozprawiać, raj dla smakoszy śledzi.


Składniki:
  • 7 płatów śledzi solonych
  • 2 średnie jabłka
  • 3 – 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 2 – 3 buraki (czerwone)
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki







Wykonanie:

Płaty śledziowe warto zamoczyć jeżeli są zbyt słone (ja zawsze tak robię, moczę w wodzie na 30 minut do 1 godziny). Buraki pieczemy w piekarniku (u mnie to trwało 40 minut w temperaturze ok. 200 st. Pieczone w ovenie). Solone śledzie kroimy na niewielkie kawałki, skrapiamy oliwą, przyprawiamy pieprzem (sporo). Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Obrane ziemniaki, białka jajek i cebulę kroimy w kostkę. Lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Wystudzone buraki obieramy i kroimy w słupki, podobnie jak jabłka. Skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę łączymy z majonezem. Wszystkie składniki razem mieszamy ( dokładnie, lecz delikatnie). Całość posypujemy pokruszonymi żółtkami i natką pietruszki. SMACZNEGO. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz