Recent Posts

sobota, 27 lutego 2016

Ozór wołowy w sosie chrzanowym

To jedna z takich potraw, którą niektórzy obchodzą się z daleka. Nazwa, wygląd nie skłania do przyrządzenie. I tu błąd. Dobrze przygotowany ozór jest przepyszny. Bardzo delikatny. Mogę tylko polecić. Jeżeli zobaczycie w sklepie ozór wołowy nie miejcie oporów aby go kupić, można z niego wyczarować pyszne danie.


Składniki:
  • 1 ozór wołowy
  • 2 marchewki
  • Kawałek korzenia selera
  • Pietruszka
  • Sól
  • Pieprz ziarnisty
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Woda


Sos
  • Wywar z gotowania
  • Chrzan tarty ze słoika
  • Śmietana słodka 18%
  • Mąka



Wykonanie:

Ozór oczyszczamy (niekiedy trzeba usunąć ślinianki)  i moczymy kilka godzin w wodzie (można zostawić na noc) Następnie zalewamy czystą wodą, solimy i zagotowujemy. Po chwili usuwamy szum. Dodajemy warzywa i pozostałe przyprawy. Gotujemy do miękkości. Trwa to dosyć długo. W szybkowarze około 1 ½ godziny, w typowym garnku ponad 2 godziny. Po tym czasie ozór powinien być miękki. Ozór wyjmujemy zanurzamy na chwilę w zimnej wodzie. Wyjmujemy i obieramy (skóra stała się biała i bardzo łatwo można ją usunąć). Bulion przelewamy przez sito, około ½ l odlewamy do sosu, pozostały pozostawiamy w drugim garnku. Ozór kroimy w poprzek włókien na plastry około ½ cm. Umieszczamy w bulionie. Do pozostałego, odlanego wywaru dodajemy śmietanę (ok. 100 ml) oraz 2-3 łyżeczki mąki (warto odlać trochę, dodać śmietanę, mąkę i w małym mikserku wszystko wymieszać i ponownie umieścić w odlanym wywarze) i porządnie wymieszać aby nie było grudek. Na koniec dodajemy chrzan tarty ze słoika (ilość warto dostosować do własnych upodobań, ja daję sporo) i ewentualnie doprawiamy solą. Całość chwilę gotujemy i mieszamy. Ozory podajemy z przygotowanym sosem. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz