Każdy wie jak smakuje kalafior.
Najczęściej zjadamy go w postaci gotowanej ( można również na surowo ).
Szczytem rozpusty jest podanie go w bułką tartą i masełkiem. Nie ukrywam jest
pyszny. Dzisiaj prezentuje trochę inna wersję kalafiora – obgotowany,
przyprawiany i obsmażony. To dla urozmaicenia.
Składniki:
- 1 kalafior
- Ziołowa przyprawa do ziemniaków
- Masło klarowane
- Woda
- Sól
Wykonanie:
Kalafiora płuczemy
i gotujemy w osolonej wodzie. Ważne jest oby ugotować go al dente ( czyli na pół twardo ). Po ugotowaniu
kalafiora wyjmujemy z wody, odsączamy. Po przestudzeniu kroimy na mniejsze
kawałki i przyprawiamy ziołową przyprawa do ziemniaków. Następnie smażymy na
patelni z dodatkiem masła z obu stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło.
SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz