Recent Posts

czwartek, 20 sierpnia 2015

Kalafior smażony

Każdy wie jak smakuje kalafior. Najczęściej zjadamy go w postaci gotowanej ( można również na surowo ). Szczytem rozpusty jest podanie go w bułką tartą i masełkiem. Nie ukrywam jest pyszny. Dzisiaj prezentuje trochę inna wersję kalafiora – obgotowany, przyprawiany i obsmażony. To dla urozmaicenia.




Składniki:
  • 1 kalafior
  • Ziołowa przyprawa do ziemniaków
  • Masło klarowane
  • Woda
  • Sól



Wykonanie:

Kalafiora płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Ważne jest oby ugotować go al dente ( czyli na pół twardo ). Po ugotowaniu kalafiora wyjmujemy z wody, odsączamy. Po przestudzeniu kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy ziołową przyprawa do ziemniaków. Następnie smażymy na patelni z dodatkiem masła z obu stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz