Recent Posts

sobota, 15 sierpnia 2015

Piersi z kurczaka nadziewane gorgonzolą w sosie śmietanowo – paprykowym

Upały doprowadziły do tego, że na ten czas zaprzestałam używać piekarnika. Nie chcę dodatkowo podnosić temperatury w domu. Jest godzina 9 a na dworze już 24 stopnie. Chyba zmęczyły mnie już upały. Na dzisiaj proponuję piersi z kurczaka nadziewane i oczywiście nie pieczone ale duszone w sosie.



Składniki:
  • 6 pojedynczych filetów z kurczaka ( raczej małych )
  • 150 gram sera gorgonzola
  • Czerwona słodka papryka
  • Mały pęczek natki pietruszki
  • 400 ml śmietany 18%
  • Sos paprykowy ( ze słoika, publikowany na blogu )
  • ½ papryki czerwonej świeżej
  • Woda
  • Mąka
  • Sól
  • Olej
  • sznurek





Wykonanie:

Z filetów odcinamy polędwiczki ( można je zamrozić, wykorzystamy je w przyszłości ). Ostrym, cienkim nożem w każdy filecie robimy kieszonkę ( uważnie aby nie uszkodzić mięsa ). Natkę pietruszki siekamy i mieszamy z serem. Masę serową dzielimy na 6 części ( tyle ile mamy filetów ). Do każdej kieszonki wkładamy przygotowaną masę serową. Końcówkę fileta związujemy ściśle sznurkiem. Przyprawiamy solą i czerwoną papryką. Na rozgrzanym oleju obsmażamy z obu stron nadziane filety. Po chwili podlewamy szklanką wody, przykrywamy i dusimy. ½ papryki kroimy w bardzo małą kostkę, dodajemy do mięsa. Również dodajemy sos paprykowy ( ilość zależy od naszego gustu ) Do śmietany wsypujemy  2 łyżeczki mąki, energicznie mieszamy. Wlewamy do mięsa. Całość mieszamy. Doprawiamy solą i ewentualnie dodajemy dodatkowo sos paprykowy. Wszystko jeszcze chwilę dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszamy i gotowe. SMACZNEGO. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz