Upały doprowadziły do tego, że na ten czas
zaprzestałam używać piekarnika. Nie chcę dodatkowo podnosić temperatury w domu.
Jest godzina 9 a na dworze już 24 stopnie. Chyba zmęczyły mnie już upały. Na
dzisiaj proponuję piersi z kurczaka nadziewane i oczywiście nie pieczone ale
duszone w sosie.
Składniki:
- 6 pojedynczych filetów z kurczaka ( raczej małych )
- 150 gram sera gorgonzola
- Czerwona słodka papryka
- Mały pęczek natki pietruszki
- 400 ml śmietany 18%
- Sos paprykowy ( ze słoika, publikowany na blogu )
- ½ papryki czerwonej świeżej
- Woda
- Mąka
- Sól
- Olej
- sznurek
Wykonanie:
Z filetów
odcinamy polędwiczki ( można je zamrozić,
wykorzystamy je w przyszłości ). Ostrym, cienkim nożem w każdy filecie
robimy kieszonkę ( uważnie aby nie
uszkodzić mięsa ). Natkę pietruszki siekamy i mieszamy z serem. Masę serową
dzielimy na 6 części ( tyle ile mamy
filetów ). Do każdej kieszonki wkładamy przygotowaną masę serową. Końcówkę
fileta związujemy ściśle sznurkiem. Przyprawiamy solą i czerwoną papryką. Na
rozgrzanym oleju obsmażamy z obu stron nadziane filety. Po chwili podlewamy
szklanką wody, przykrywamy i dusimy. ½ papryki kroimy w bardzo małą kostkę, dodajemy
do mięsa. Również dodajemy sos paprykowy ( ilość
zależy od naszego gustu ) Do śmietany wsypujemy 2 łyżeczki mąki, energicznie mieszamy. Wlewamy
do mięsa. Całość mieszamy. Doprawiamy solą i ewentualnie dodajemy dodatkowo sos
paprykowy. Wszystko jeszcze chwilę dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu
mieszamy i gotowe. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz