Recent Posts

czwartek, 13 sierpnia 2015

Sałatka z ogórków, kapusty i papryki do słoików

Wysyp ogórków u mnie nadal trwa. Walczę z sobą żeby ponownie iść je zebrać. W końcu i tak chwytam wiaderka i idę. Dzięki temu powstała prezentowana dzisiaj sałatka.


Składniki:
  • 8 kg ogórków
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 1 mała główka kapusty
  • 3 cebule
  • 3 łyżki soli



Zalewa:
  • 5 szklanek wody
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu
  • 3 łyżki soli
  • 4 łyżeczki gorczycy

olej


Wykonanie:

Ogórki myjemy ( nie obieramy ) szatkujemy w cienkie plasterki, paprykę również oraz kapustę. Warto zaopatrzyć się w przystawkę do szatkowania nakładaną na maszynkę do mięsa. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki i również kroimy. Całość posypujemy 3 łyżkami soli. Mieszamy. Pozostawiamy na godzinę aby całość puściła sok. Z wody, octu, cukru i soli z dodatkiem gorczycy gotujemy zalewę. Po godzinie gdy sałatka puści sok,  wlewamy zalewę do warzyw. Całość porządnie mieszamy. Sałatkę wkładamy do słoików. Nie ubijamy. Pozostałą zalewą dopełniamy słoiki i wlewamy do każdego słoika łyżeczkę oleju. Zamykamy i pasteryzujemy około 20 minut. SMACZNEGO.

2 komentarze:

kociołek-pyszności pisze...

Będzie idealna zimą do obiadu.

Smaki Ewy pisze...

Dokładnie. Wczoraj komisyjnie otworzyliśmy jeden słoik, myślę, że szybko zniknie z piwnicznej półki. Pozdrawiam.

Prześlij komentarz