Wcześniej pisałam, że cielęcinę kupuję
bardzo rzadko ( głównie dlatego, że nie
jest ona zbyt często dostępna, no i jest droga ), ale jak gdzieś mi się
trafi to korzystam z okazji. Dzięki temu dzisiaj przedstawiam cielęcinę w sosie
śmietanowym.
Składniki:
- Górka cielęca
- Sól
- Vegeta
- Pietruszka z czosnkiem ( suszone )
- Masło klarowane
- Olej
- woda
- 300 ml śmietany
Wykonanie:
Cielęcinę
przyprawiamy solą, vegetą i suszoną pietruszką z czosnkiem. Lekko zwilżamy
olejem. Pozostawiamy w lodówce na kilka godzin do zamarynowania. Po tym czasie obsmażamy
cielęcinę na maśle klarowanym z obu stron. Po chwili podlewamy 100 wody i
śmietaną. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Bardzo dobrze jest do tego
wykorzystać szybkowar. Gdy mięso będzie gotowe, wyjmujemy je z garnka. Sos
przyprawiamy ewentualnie solą ( jeżeli
śmietana się zwarzy można cały sos przez chwilę zmiksować ) i odparowujemy
do pożądanej ilości i gęstości. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz