Recent Posts

sobota, 22 sierpnia 2015

Górka cielęca duszona w sosie śmietanowym

Wcześniej pisałam, że cielęcinę kupuję bardzo rzadko ( głównie dlatego, że nie jest ona zbyt często dostępna, no i jest droga ), ale jak gdzieś mi się trafi to korzystam z okazji. Dzięki temu dzisiaj przedstawiam cielęcinę w sosie śmietanowym. 



Składniki:
  • Górka cielęca
  • Sól
  • Vegeta
  • Pietruszka z czosnkiem ( suszone )
  • Masło klarowane
  • Olej
  • woda
  • 300 ml śmietany



Wykonanie:

Cielęcinę przyprawiamy solą, vegetą i suszoną pietruszką z czosnkiem. Lekko zwilżamy olejem. Pozostawiamy w lodówce na kilka godzin do zamarynowania. Po tym czasie obsmażamy cielęcinę na maśle klarowanym z obu stron. Po chwili podlewamy 100 wody i śmietaną. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Bardzo dobrze jest do tego wykorzystać szybkowar. Gdy mięso będzie gotowe, wyjmujemy je z garnka. Sos przyprawiamy ewentualnie solą ( jeżeli śmietana się zwarzy można cały sos przez chwilę zmiksować ) i odparowujemy do pożądanej ilości i gęstości. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz