Od czasu do czasu robię zupę z zielonego
ogórka. Oczywiście zawsze wypada to na okres gdy ogórki są w szczycie sezonu. Wiele
lat temu zakupiłam urządzenie kuchenne do którego dołączona była książka - i to
właśnie z niej jest ten przepis. Byłam zaskoczona, że z
zielonego ogórka można zrobić zupę, a dodatkowo, że jest taka smaczna. Smakuje jak świeży ogórek! Tego kto nie
próbował zachęcam do skorzystania z przepisu.
Składniki:
- 1 ¼ l wody
- 300 gram zielonego ogórka
- 2 kostki rosołowe
- 1 mały serek topiony kremowy lub ½ w kostce
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- Vegeta
- Pieprz
- 200 ml słodkiej śmietany
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
Wykonanie:
Ogórki myjemy ( nie obieramy ) i miksujemy. Dodajemy
wodę i pozostałe składniki. Doprawiamy pieprzem. Gotujemy przez około 12 minut
i przez cały czas mieszamy. Możemy podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub po
prostu z koperkiem. Zupa jest smaczna na ciepło i na zimno. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz