Kolejny przepis na chłodnik. Trochę już
tych chłodników na moim blogu już się nazbierało i myślę, że to nie koniec. Na
dzisiaj przygotowałam chłodnik selerowy. Upały nie odpuszczają, a ma być jeszcze
cieplej. Chłodna zupa jest więc jak najbardziej na miejscu.
Składniki:
- 1 średni por
- Seler naciowy ( około 12 łodyg )
- 1 cebula
- 1 duży ziemniak
- ½ l bulionu lub wody
- 2 łyżki masła klarowanego
- Sól
- Szczypta pieprzu cayenne
Wykonanie:
Pora porządnie
myjemy, kroimy na plasterki razem z selerem. Na
wysoką patelnię lub garnek wykładamy masło. Dodajemy posiekaną cebulę,
seler naciowy i pora, szklimy około 10 minut. Następnie dodajemy pokrojony w
kostkę ziemniak i podlewamy bulionem. Przyprawiamy dodatkowo szczypta pieprzu
cayenne. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Gotową zupę miksujemy i
przecieramy przez sito. Ewentualnie doprawiamy solą. Podajemy po schłodzeniu.
SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz