Recent Posts

wtorek, 18 sierpnia 2015

Boczek pieczony – na zimno do kanapek

Boczek piekę bardzo rzadko, pewnie raz na kilka lat. Nadszedł ten moment. A wszystko przez to, że w sklepie za ladą chłodniczą „uśmiechał się” do mnie elegancki boczek. Nie mogłam przejść obojętnie. I tak trafił do mnie, dzięki temu prezentuje go Wam.


Składniki:
  • 2 ½ kg boczku ( dobrze gdyby był gruby )

Marynata
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 ½ vegety
  • 4 łyżeczki majeranku ( czubate )




Wykonanie:

Do kubka wlewamy olej i dodajemy pozostałe składniki marynaty. Mieszamy. Z obu stron, na umyty i osuszony boczek nakładamy marynatę. Zamarynowany boczek pozostawiamy na kilka godzin lub na całą noc pod przykryciem w lodówce. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 o C przez 2 godziny. Po podpieczeniu z obu stron nakładamy folię aluminiową ( aby boczek podczas pieczenia nie wysechł ) i pieczemy dalej. Po upływie ok. 2 godzin wyłączamy piekarnik i pozostawiamy boczek w ciepłym piekarniku. Po wystudzeniu boczek wyjmujemy z blaszki, zawijamy w folie aluminiową i przechowujemy w lodowce. Pycha. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz