Recent Posts

sobota, 14 stycznia 2017

Pomarańczowiec - aromatyczne ciasto

Jakiś czas temu znalazłam ten przepis w jakiejś gazetce. Zauważyłam, że ciasto jest trochę podobne do cytrynki. Oczywiście różni się ale sama idea jest podobna. Jeżeli nie macie pomysłu na niedzielne ciasto to zachęcam do jego wypróbowania.


Składniki:

Ciasto:
  • 250 gram tłuszczu/ margaryny
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru lub drobnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Otarta skórka z 3 pomarańczy






Masa:
  • ½ l wody
  • Sok z 3 pomarańczy
  • ½ szklanki cukru
  • Kisiel pomarańczowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka



Polewa:
  • Tabliczka gorzkiej czekolady
  • 7 łyżek mleka
  • Migdały w płatkach do dekoracji





Wykonanie:

Margarynę ucieramy z trzema jajkami, cukrem, proszkiem do pieczenia, mąką i otartą skórką pomarańczy. Blaszkę (typowa) smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą i wykładamy na nią ciasto. Pieczemy przez około 25 minut w temp. 180 C. Gdy ciasto wystygnie kroimy je na dwa placki. Jeżeli nie mamy wprawy przy krojeniu ciasta, możemy upiec dwa oddzielne placki po około 12 minut każdy. Z pomarańczy wyciskamy sok. Do garnka wlewamy wodę dodajemy cukier i zagotowujemy. Do soku pomarańczowego dodajemy 2 żółtka, kisiel pomarańczowy i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Dodajemy powoli do wrzącej wody. Przez cały czas mieszamy. Chwilę gotujemy. Gorącą masę wykładamy na jeden placek, przykrywamy drugim. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy na wolnym „ogniu” razem z mlekiem. Mieszamy. Jednolitą masą polewamy ciasto o posypujemy płatkami migdałowymi. Czekamy do wystygnięcia. SMACZNEGO.

1 komentarze:

Patrycja pisze...

Smakowite, na pewno bardzo aromatyczne ciasto :)

Prześlij komentarz