Wysyp ogórków u mnie nadal trwa. Walczę z
sobą żeby ponownie iść je zebrać. W końcu i tak chwytam wiaderka i idę. Dzięki
temu powstała prezentowana dzisiaj sałatka.
Składniki:
- 8 kg ogórków
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 1 mała główka kapusty
- 3 cebule
- 3 łyżki soli
Zalewa:
- 5 szklanek wody
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki octu
- 3 łyżki soli
- 4 łyżeczki gorczycy
olej
Wykonanie:
Ogórki myjemy ( nie
obieramy ) szatkujemy w cienkie plasterki, paprykę również oraz kapustę. Warto
zaopatrzyć się w przystawkę do szatkowania nakładaną na maszynkę do mięsa.
Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki i również kroimy. Całość posypujemy 3
łyżkami soli. Mieszamy. Pozostawiamy na godzinę aby całość puściła sok. Z wody,
octu, cukru i soli z dodatkiem gorczycy gotujemy zalewę. Po godzinie gdy sałatka puści sok, wlewamy zalewę do warzyw. Całość porządnie mieszamy. Sałatkę wkładamy do słoików. Nie
ubijamy. Pozostałą zalewą dopełniamy słoiki i wlewamy do każdego słoika
łyżeczkę oleju. Zamykamy i pasteryzujemy około 20 minut. SMACZNEGO.
2 komentarze:
Będzie idealna zimą do obiadu.
Dokładnie. Wczoraj komisyjnie otworzyliśmy jeden słoik, myślę, że szybko zniknie z piwnicznej półki. Pozdrawiam.
Prześlij komentarz