Kolejne danie z cyklu dietetyczne, można
je potraktować jako śniadanie, podwieczorek czy też kolację. Ja wykorzystałam
je na podwieczorek. A Wy sami zdecydujcie.
Składniki: dla
dwóch porcji
- 2 czerwone świeże papryki (po wydrążeniu razem ważyły 300 g)
- 40 g papryki konserwowej
- ¼ pęczka pietruszki
- 275 g chudego twarogu
- ½ małej czerwonej cebuli
- 15 g żelatyny
- 100 ml gorącej wody
- Sól
- Sok z cytryny 1 łyżka
- Pieprz
Wykonanie:
Z papryk odcinamy
czapeczki i ze środka usuwamy nasiona. Paprykę konserwową bardzo drobno kroimy,
podobnie cebulę. Siekamy również pietruszkę. Twaróg rozdrabniamy (najlepiej użyć do tego blendera).
Dodajemy do niego pokrojoną paprykę, cebulę i pietruszkę. W 100 ml gorącej wody
rozpuszczamy żelatynę. Dodajemy ją do twarogu. Całość doprawiamy solą, pieprzem
i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy. Przygotowanym farszem wypełniamy
papryki. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie kroimy w plastry i
SMACZNEGO.
Wartość
kaloryczna: 1 porcji 210 kcal
1 komentarze:
Pyszny obiad
Prześlij komentarz