Mam nadzieję, że zaskoczę Was tym daniem,
tym bardziej , że jest to kolejne danie z cyklu dietetyczne. Jak widać można
jeść pizzę bez dodatkowych kalorii. Była pyszna. Gorąco zachęcam Was do
wypróbowania przepisu. Oczywiście możecie dodać własne składniki, według
uznania.
Składniki: 2
porcje
- 1 średni kalafior
- 80 g sera żółtego light
- 40 g szynki (ja miałam pastrami)
- 1 pomidor
- ½ cebuli
- Pieczarki konserwowe – kilka (u mnie właśnie się skończyły i dlatego tak mało)
- Ketchup
- Rukola
- 2 łyżki otrąb owsianych
- 2 małe jajka
- Sól
- Oregano
Wykonanie:
Różyczki
kalafiora blendujemy i gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Wykładamy na
sito. Porządnie odcedzamy. Gdy ostygnie dodajemy jajka i otręby. Mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy na nim masę kalafiorową.
Formujemy placek o grubości około ½ cm. Pieczemy w piekarniku przez około 30
minut w temp. 190 o C. Po upieczeniu smarujemy placek sosem
pomidorowym, posypujemy oregano i układamy szynkę, starty ser, cebulę i pomidory.
Pieczemy około 10 minut. Pod koniec pieczenia wykładamy rukolę. Kroimy na
kawałki i SMACZNEGO.
Wartość
kaloryczna 1 porcji: ok. 370 kcal
2 komentarze:
Robilam kiedyś taką z kalafiorem pysznie smakuje
Witaj, szczególnie dobrze smakuje jak się sądzi, że pizza nie może być fit :) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Prześlij komentarz