Recent Posts

wtorek, 17 października 2017

Pizza na spodzie z kalafiora

Mam nadzieję, że zaskoczę Was tym daniem, tym bardziej , że jest to kolejne danie z cyklu dietetyczne. Jak widać można jeść pizzę bez dodatkowych kalorii. Była pyszna. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Oczywiście możecie dodać własne składniki, według uznania.


Składniki: 2 porcje
  • 1 średni kalafior
  • 80 g sera żółtego light
  • 40 g szynki (ja miałam pastrami)
  • 1 pomidor
  • ½ cebuli
  • Pieczarki konserwowe – kilka (u mnie właśnie się skończyły i dlatego tak mało)
  • Ketchup
  • Rukola
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • 2 małe jajka
  • Sól
  • Oregano






Wykonanie:

Różyczki kalafiora blendujemy i gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Wykładamy na sito. Porządnie odcedzamy. Gdy ostygnie dodajemy jajka i otręby. Mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy na nim masę kalafiorową. Formujemy placek o grubości około ½ cm. Pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temp. 190 o C. Po upieczeniu smarujemy placek sosem pomidorowym, posypujemy oregano i układamy szynkę, starty ser, cebulę i pomidory. Pieczemy około 10 minut. Pod koniec pieczenia wykładamy rukolę. Kroimy na kawałki i SMACZNEGO.


Wartość kaloryczna 1 porcji: ok. 370 kcal

2 komentarze:

Teresa.mojewyroby pisze...

Robilam kiedyś taką z kalafiorem pysznie smakuje

Smaki Ewy pisze...

Witaj, szczególnie dobrze smakuje jak się sądzi, że pizza nie może być fit :) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Prześlij komentarz