Coraz częściej sięgamy po kasze i dobrze
bo są one zdrowe. Dzisiaj przedstawiam Wam kaszę owsianą z sosem jako dodatek
do obiadu, zamiast tradycyjnych ziemniaków. Może się skusicie.
Składniki: na
dwie porcje
- 50 g kasza owsiana
- 60 g pora (biała część)
- 40 g kurki
- Sól
- pieprz
- 1 łyżeczka oleju/ oliwy
Wykonanie:
Kaszę gotujemy w
osolonej wodzie przez 15 minut a następnie odsączamy. Pora kroimy wzdłuż na
połowę. Porządnie myjemy i dalej kroimy w cienkie plaster. Umyte kurki siekamy
na kawałki. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i wykładamy pora. Lekko
solimy. Gdy por zmięknie przekładamy go do miski a na tą samą patelnię wykładamy
kurki. Również je lekko solimy. Dolewamy do nich niewielką ilość wody i dusimy
pod przykryciem kilka minut. Pora miksujemy lub przecieramy i dodajemy do
kurek. Chwilę razem podgotowujemy (odparowujemy
nadmiar wody) i ewentualnie doprawimy solą i pieprzem. Sos wykładamy na
przygotowaną kaszę, dodajemy pozostałe składniki obiadu i SMACZNEGO.
Wartość
kaloryczna jednej porcji: 137 kcal
0 komentarze:
Prześlij komentarz