Recent Posts

sobota, 28 października 2017

Cykoria zapiekana z pomidorami

Danie zainspirowane potrawą którą jadłam niedawno w jednej w łódzkiej restauracji. Ze względu na to, że kaloryczność tamtego dania była zbyt duża (ser, śmietana) zmieniłam składniki, została podstawa czyli cykoria.



Składniki: na dwie porcje
  • 400 g cykorii
  • 125 g mozzarelli light
  • 50 ml passaty
  • 1 pomidor
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól
  • pieprz




Wykonanie:

Cykorię kroimy na połowę i na podłużne kawałki. Blanszujemy w osolonej wodzie kilka minut. Odcedzamy na sicie. Układamy w naczyniu do zapiekania (dwa). Cykorię smarujemy passatą, przyprawiamy pieprzem, czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Pomidor kroimy w plasterki, układamy na cykorii. Lekko solimy. Ser kroimy na kawałki i wykładamy na wierzch zapiekanki. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180o C przez około 20 -30 minut. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO.

Wartość kaloryczna 1 porcji: ok. 150 kcal

0 komentarze:

Prześlij komentarz