Od dawna korciło mnie aby zrobić
samodzielnie flaczki ale miałam jakieś opory. Okazuje się, że nie taki diabeł
straszny. Flaczki wyszły wyśmienicie. Koniecznie zróbcie je w Waszym domu. Polecam.
Składniki: na 4
porcje
- 500 g flaków wołowych blanszowanych
- 170 g wołowiny
- 120 g marchwi
- 100 g selera ( korzeń)
- 40 g pietruszki (korzeń)
- Mała cebula
- Sól
- Pieprz
- Majeranek
- Woda
Wykonanie:
Flaki
przekładamy na sito. Porządnie przepłukujemy. Wykładamy do garnka dolewamy wodę i gotujemy kilkanaście minut. Ponownie wykładamy na sito i przepłukujemy. Umieszczamy w garnku. Dolewamy wodę, dodajemy również wołowinę. Całość
solimy. Gotujemy. W między czasie przygotowujemy warzywa. Obieramy je i kroimy
w kostkę. Gdy wołowina zacznie się dogotowywać, dodajemy warzywa. Gotujemy tak
długo aż wszystko będzie miękkie. Przyprawiamy solą – jeżeli istnieje taka
potrzeba, pieprzem i majerankiem. Chwilę jeszcze gotujemy. I pierwsze flaczki
wołowe zrobione. SMACZNEGO.
Wartość
kaloryczna : 1 porcja ok. 260 kcal
0 komentarze:
Prześlij komentarz