Recent Posts

wtorek, 24 października 2017

Flaczki wołowe w rosole

Od dawna korciło mnie aby zrobić samodzielnie flaczki ale miałam jakieś opory. Okazuje się, że nie taki diabeł straszny. Flaczki wyszły wyśmienicie. Koniecznie zróbcie je w Waszym domu. Polecam.



Składniki: na 4 porcje
  • 500 g flaków wołowych blanszowanych
  • 170 g wołowiny
  • 120 g marchwi
  • 100 g selera ( korzeń)
  • 40 g pietruszki (korzeń)
  • Mała cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek
  • Woda




Wykonanie:

Flaki przekładamy na sito. Porządnie przepłukujemy. Wykładamy do garnka dolewamy wodę i gotujemy kilkanaście minut. Ponownie wykładamy na sito i przepłukujemy. Umieszczamy w garnku. Dolewamy wodę, dodajemy również wołowinę. Całość solimy. Gotujemy. W między czasie przygotowujemy warzywa. Obieramy je i kroimy w kostkę. Gdy wołowina zacznie się dogotowywać, dodajemy warzywa. Gotujemy tak długo aż wszystko będzie miękkie. Przyprawiamy solą – jeżeli istnieje taka potrzeba, pieprzem i majerankiem. Chwilę jeszcze gotujemy. I pierwsze flaczki wołowe zrobione.  SMACZNEGO.

Wartość kaloryczna : 1 porcja ok. 260 kcal

0 komentarze:

Prześlij komentarz