Danie idealne na lekką kolację. Antrykot
najlepiej wybrać, dojrzewający (w
opakowaniu) wówczas macie większe prawdopodobieństwo, że po grillowaniu
będzie on miękki i soczysty. Warto też pamiętać aby miał on wygląd
marmurkowaty, lekko przerośnięty tłuszczykiem. To też zwiększa szansę na dobre
mięso.
Składniki: na
dwie porcje
- 160 g sałata rzymska
- 100 g grillowany antrykot wołowy
- 190 g mrożona mieszanka warzyw (małe marchewki, kalafior, fasolka szparagowa)
- 1 mały świeży ogórek
- 100 ml naturalnego jogurtu
- Przyprawa tzatziki
- Łyżeczka oleju
- Sól
- Pieprz
Wykonanie:
Do jogurtu dodajemy
przyprawę tzatziki. Mieszamy. Ogórka ścieramy na tarce warzywnej , lekko solimy
i po chwili wraz z wytworzonym sokiem dodajemy do jogurtu. Odstawiamy do
lodówki. Na patelnię wlewamy łyżeczkę oleju. Rozgrzewamy i dodajemy mieszankę
warzywną. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy. Ewentualnie podlewamy
niewielką ilością wody i dusimy aż warzywa będą odpowiednio miękkie (al. dente). Sałatę rzymską kroimy na
kawałki. Wykładamy na talerz. Grillowany antrykot kroimy w cienkie paski i
kładziemy na sałacie razem z wystudzonymi warzywami. Na górę wykładamy
przygotowany sos jogurtowy. I gotowe. SMACZNEGO.
Wartość
kaloryczna jednej porcji: ok.225 kcal
0 komentarze:
Prześlij komentarz