Dla odmiany dzisiaj przedstawiam deser.
Zapewne jak się domyślacie jest to deser dietetyczny. Udowadniam tym samym, że
dietetyczne wcale nie jest monotonne jak i pozbawione słodyczy. Zaręczam, że
jest smaczne.
Składniki: na
cztery porcje
- 330 g jabłka obranego
- 140 g ciasto filo
- 50 ml amaretto
- 50 ml mleka 0,5%
- Anyż gwieździsty
- woda
Wykonanie:
Jabłka kroimy na
kawałki, wykładamy na patelnię lub do garnka. Podlewamy niewielką ilością wody.
Dodajemy anyż i gotujemy aby jabłka zmiękły. Mieszamy. Na koniec wyjmujemy
anyż. Jeżeli jest taka potrzeba odparowujemy nadmiar wody. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Ciasto filo wykładamy na wilgotny ręcznik kuchenny i warstwę po warstwie
smarujemy mlekiem (ja miałam 3 warstwy).
Na koniec wykładamy masę jabłkową. Zwijamy w rulon. Kroimy na cztery części.
Umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 180 - 190 o C przez około 15 – 20 minut aż będą lekko
przyrumienione. Można jeść na ciepło (uważajcie
tylko aby się nie poparzyć) lub na zimno. SMACZNEGO.
Wartość kaloryczna: 1 porcja ok. 185 kcal
0 komentarze:
Prześlij komentarz