Recent Posts

piątek, 20 października 2017

Ciastko z jabłkiem z aromatem amaretto i anyżu

Dla odmiany dzisiaj przedstawiam deser. Zapewne jak się domyślacie jest to deser dietetyczny. Udowadniam tym samym, że dietetyczne wcale nie jest monotonne jak i pozbawione słodyczy. Zaręczam, że jest smaczne.



Składniki: na cztery porcje
  • 330 g jabłka obranego
  • 140 g ciasto filo
  • 50 ml amaretto
  • 50 ml mleka 0,5%
  • Anyż gwieździsty
  • woda




Wykonanie:

Jabłka kroimy na kawałki, wykładamy na patelnię lub do garnka. Podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy anyż i gotujemy aby jabłka zmiękły. Mieszamy. Na koniec wyjmujemy anyż. Jeżeli jest taka potrzeba odparowujemy nadmiar wody. Pozostawiamy do przestygnięcia. Ciasto filo wykładamy na wilgotny ręcznik kuchenny i warstwę po warstwie smarujemy mlekiem (ja miałam 3 warstwy). Na koniec wykładamy masę jabłkową. Zwijamy w rulon. Kroimy na cztery części. Umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 - 190 o C przez około 15 – 20 minut aż będą lekko przyrumienione. Można jeść na ciepło (uważajcie tylko aby się nie poparzyć) lub na zimno. SMACZNEGO.


Wartość kaloryczna: 1 porcja ok. 185 kcal

0 komentarze:

Prześlij komentarz