Wszystko byłoby typowe gdyby nie to, że
jest kolejne danie dietetyczne. Pewnie jesteście zdziwieni. Dietetyczne frytki?
Dokładnie, są one dietetyczne. Też tak można. Upiekłam je we frytkownicy z
gorącym powietrzem. Dla mnie nie ustępują klasycznym frytkom, natomiast w
ilości kalorii różnica jest ogromna. A jeżeli chodzi o rybę, jest ona pyszna,
polecam.
Składniki: na
dwie porcje
- 400 g karmazyna
- 260 g ziemniaków (obrane)
- 1/2 łyżeczki oleju
- Przyprawa ziołowa do ryby
- Czosnek granulowany
- ½ pęczka pietruszki
Wykonanie:
Ziemniaki kroimy
w słupki na frytki i moczymy w zimnej wodzie nie krócej niż 30 minut. Po czym
odsączamy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Dodajemy olej. Mieszamy. Frytkownicę
rozgrzewamy do 150 OC, wkładamy frytki i na 5 minut. Otwieramy
frytkownicę (schładzamy). Podnosimy
temperaturę do 200oC pieczemy przez 8 minut. Ponownie otwieramy
frytkownicę i mieszamy frytki (aby się równo
upiekły). Ponownie pieczemy przez około 10 minut. I gotowe. Rybę
oczyszczamy, kładziemy na papierze do pieczenia, przyprawiamy przyprawą do ryb,
czosnkiem i posypujemy posiekaną pietruszką. Przykładamy papierem. Układamy na
grillu kontaktowym i pieczemy przez kilka minut. Rybę podajemy z przygotowanymi
frytkami (polecam dodatkowo kapustę
kiszoną na surówkę). SAMCZNEGO.
Wartość
kaloryczna: 1 porcji ok. 300 kcal
0 komentarze:
Prześlij komentarz