Recent Posts

środa, 11 października 2017

Grillowany karmazyn z frytkami

Wszystko byłoby typowe gdyby nie to, że jest kolejne danie dietetyczne. Pewnie jesteście zdziwieni. Dietetyczne frytki? Dokładnie, są one dietetyczne. Też tak można. Upiekłam je we frytkownicy z gorącym powietrzem. Dla mnie nie ustępują klasycznym frytkom, natomiast w ilości kalorii różnica jest ogromna. A jeżeli chodzi o rybę, jest ona pyszna, polecam.


Składniki: na dwie porcje
  • 400 g karmazyna
  • 260 g ziemniaków (obrane)
  • 1/2 łyżeczki oleju
  • Przyprawa ziołowa do ryby
  • Czosnek granulowany
  • ½ pęczka pietruszki



Wykonanie:

Ziemniaki kroimy w słupki na frytki i moczymy w zimnej wodzie nie krócej niż 30 minut. Po czym odsączamy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Dodajemy olej. Mieszamy. Frytkownicę rozgrzewamy do 150 OC, wkładamy frytki i na 5 minut. Otwieramy frytkownicę (schładzamy). Podnosimy temperaturę do 200oC pieczemy przez 8 minut. Ponownie otwieramy frytkownicę i mieszamy frytki (aby się równo upiekły). Ponownie pieczemy przez około 10 minut. I gotowe. Rybę oczyszczamy, kładziemy na papierze do pieczenia, przyprawiamy przyprawą do ryb, czosnkiem i posypujemy posiekaną pietruszką. Przykładamy papierem. Układamy na grillu kontaktowym i pieczemy przez kilka minut. Rybę podajemy z przygotowanymi frytkami (polecam dodatkowo kapustę kiszoną na surówkę). SAMCZNEGO.

Wartość kaloryczna: 1 porcji ok. 300 kcal

0 komentarze:

Prześlij komentarz