Recent Posts

sobota, 14 października 2017

Polędwiczka wieprzowa marynowana w jogurcie z bukietem warzyw

Delikatne mięso marynowane w jogurcie i przyprawie tzatziki. Z przyprawy nabiera dodatkowego aromatu czosnku i ziół. Moje polędwiczki zostały zgrillowane i aby nie stały się suche grillowałam je na papierze do pieczenia (góra i dół) na grillu kontaktowym i to tylko kilka minut. Warto je jednak wcześniej zamarynować aby dokładnie przeszły aromatem przypraw.


Składniki: na dwie porcje
  • 260 g polędwiczka wieprzowa
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki przyprawy do tzatziki
  • Sól/ ewentualnie vegeta
  • 1 opakowanie mieszanki warzyw na patelnię







Wykonanie:

Polędwiczkę kroimy w plastry (jak na kotlety) i bardzo delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy solą, ewentualnie vegetą. Do jogurtu dodajemy przyprawę do tzatziki. Mieszamy. Przygotowaną mieszanką pokrywamy dokładnie kotlety. Pozostawiamy w lodówce do zamarynowania na godzinę lub dłużej. Po zamarynowaniu polędwiczki grillujemy (na papierze) kilka minut, a warzywa przygotowujemy na patelni. Podajemy razem i SMACZNEGO.

Wartość kaloryczna 1 porcji: ok. 280 kcal

0 komentarze:

Prześlij komentarz