Delikatne mięso marynowane w jogurcie i
przyprawie tzatziki. Z przyprawy nabiera dodatkowego aromatu czosnku i ziół.
Moje polędwiczki zostały zgrillowane i aby nie stały się suche grillowałam je
na papierze do pieczenia (góra i dół)
na grillu kontaktowym i to tylko kilka minut. Warto je jednak wcześniej
zamarynować aby dokładnie przeszły aromatem przypraw.
Składniki: na
dwie porcje
- 260 g polędwiczka wieprzowa
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki przyprawy do tzatziki
- Sól/ ewentualnie vegeta
- 1 opakowanie mieszanki warzyw na patelnię
Wykonanie:
Polędwiczkę
kroimy w plastry (jak na kotlety) i
bardzo delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy solą, ewentualnie vegetą. Do jogurtu
dodajemy przyprawę do tzatziki. Mieszamy. Przygotowaną mieszanką pokrywamy
dokładnie kotlety. Pozostawiamy w lodówce do zamarynowania na godzinę lub
dłużej. Po zamarynowaniu polędwiczki grillujemy (na papierze) kilka minut, a warzywa przygotowujemy na patelni.
Podajemy razem i SMACZNEGO.
Wartość
kaloryczna 1 porcji: ok. 280 kcal
0 komentarze:
Prześlij komentarz