Dzisiaj przedstawiam propozycję
śniadaniową – dietetyczny omlet na parze. Ja wykorzystałam przystawkę
thermomixa do wykonania tej potrawy, ale możecie wykorzystać każde inne
urządzenie w którym możecie gotować na parze. Naczynie koniecznie trzeba
wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki:
- 2 małe jajka
- 70 g mrożonego szpinaku
- 40 g łososia wędzonego fit
- 50 ml mleka 0,5%
- Sól
- Pieprz
- vegeta
Wykonanie:
Rozmrażamy
szpinak na patelni. Przyprawiamy go solą, pieprzem (ja dodatkowo dodaję odrobinę vegety). Przesmażamy i
odparowujemy. Odstawiamy do
przestygnięcia. Do miseczki wpijamy jajka. Roztrzepujemy. Dodajemy przestudzony
szpinak i mleko. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy na
jednolitą masę. Naczynie do gotowania na parze wykładamy papierem do pieczenia
(brzegi powinny być lekko uniesione aby
masa nie wypływała). Wylewamy masę i gotujemy na parze aż omlet się jednolicie
zetnie. Wyjmujemy razem z papierem. Odstawiamy do wystygnięcia. Łososia kroimy
na mniejsze kawałki. Wykładamy na omleta. Zwijamy w rulon. Kroimy na połowę i
układamy na talerzu. I gotowe. SMACZNEGO.
Wartość
kaloryczna dania: ok. 232 kcal
2 komentarze:
omlet na parze? wow ;)
Witaj, bardzo dużo potraw można zrobić na parze (jak widać). Z zupą byłby problem :), ale inne rzeczy. Czemu nie.. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Prześlij komentarz