Sezon na jabłeczniki u nas trwa zapewne
cały rok, pewnie ich wypieki zwiększają się w okresie jesiennym po zbiorach
pachnących jabłek. Przedstawiałam Wam kiedyś jabłka prażone do słoików, dzisiaj
je wykorzystamy. Aby urozmaicić nas jabłecznik dodamy do niego tabliczkę
gorzkiej czekolady. Więc do dzieła.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 kostka margaryny
- 350 gram mąki pszennej (tortowej)
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 gram cukru pudru lub drobnego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- Cukier wanilinowy
- Jabłka prażone – słoik ok. 1 l
- Bułka tarta
Wykonanie:
Białka
oddzielamy od żółtek i ubijamy. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem.
Dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy i na koniec dodajemy ubite
białka. Ciasto dzielimy na połowę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i
rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do garnka
wlewamy wodę, wstawiamy na kuchenkę a na garnku umieszczamy miseczkę z
czekoladą. Podgrzewamy). Do jednej części dodajemy rozpuszczoną czekoladę
(ciepłą ale nie gorącą). Mieszamy. Blaszkę smarujemy margaryną (najlepiej zostawić łyżeczkę margaryny od
ciasta) i posypujemy bułką tarta. Do jabłek dodajemy cukier wanilinowy.
Łączymy. Na blaszkę wykładamy ciemną masę, jabłka i jasną masę (blaszka typowa prostokątna). Pieczemy w
piekarniku w temp. 180 o C przez 40-50 minut. Po wystudzeniu
posypujemy cukrem pudrem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz