Recent Posts

środa, 7 grudnia 2016

Jabłecznik z czekoladą

Sezon na jabłeczniki u nas trwa zapewne cały rok, pewnie ich wypieki zwiększają się w okresie jesiennym po zbiorach pachnących jabłek. Przedstawiałam Wam kiedyś jabłka prażone do słoików, dzisiaj je wykorzystamy. Aby urozmaicić nas jabłecznik dodamy do niego tabliczkę gorzkiej czekolady. Więc do dzieła.


Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 kostka margaryny
  • 350 gram mąki pszennej (tortowej)
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 gram cukru pudru lub drobnego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • Cukier wanilinowy
  • Jabłka prażone – słoik ok. 1 l
  • Bułka tarta









Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy i na koniec dodajemy ubite białka. Ciasto dzielimy na połowę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do garnka wlewamy wodę, wstawiamy na kuchenkę a na garnku umieszczamy miseczkę z czekoladą. Podgrzewamy). Do jednej części dodajemy rozpuszczoną czekoladę (ciepłą ale nie gorącą). Mieszamy. Blaszkę smarujemy margaryną (najlepiej zostawić łyżeczkę margaryny od ciasta) i posypujemy bułką tarta. Do jabłek dodajemy cukier wanilinowy. Łączymy. Na blaszkę wykładamy ciemną masę, jabłka i jasną masę (blaszka typowa prostokątna). Pieczemy w piekarniku w temp. 180 C przez 40-50 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz