Recent Posts

sobota, 10 grudnia 2016

Filet z indyka w delikatnym śmietanowym sosie z marchewką i groszkiem

Na dzisiejszy obiad proponuję coś delikatnego a dokładnie filet z indyka w śmietanowym sosie z dodatkiem marchewki i groszku. Danie łatwe w przygotowaniu i smaczne. Jeżeli nie macie na dzisiaj pomysłu na obiad lub nie posiadacie zbyt wiele czasu to ten przepis jest specjalnie dla Was. Polecam.



Składniki:
  • Filet z indyka około 600 gram
  • Sól
  • Pieprz
  • Mielona słodka papryka
  • Kurkuma
  • ½ opakowania mrożonej marchewki z groszkiem
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • Opcjonalnie mąka do zagęszczenia sosu
  • Bulion około 400 ml
  • Masło klarowane
  • Olej





Wykonanie:

Mięso indyka kroimy na kawałki (podobnie jak do gulaszu). Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i niewielką ilością kurkumy. Dodajemy dodatkowo 1 łyżkę oleju. Mieszamy i pozostawiamy do zamarynowania około 30 minut. Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką masła klarowanego i przekładamy mięso. Smażymy kilka minut. Następnie dodajemy mrożonkę i podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania rozprowadzamy śmietanę. Opcjonalnie możemy dodać również mąkę do zagęszczenia sosu. W tym celu odlewamy niewielką ilość płynu, dodajemy do niego śmietanę i mąkę około 2 łyżeczek. Mieszamy i ponownie umieszczamy w sosie. Zagotowujemy. Indyka podajemy z ziemniakami. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz