Na dzisiejszy obiad proponuję coś
delikatnego a dokładnie filet z indyka w śmietanowym sosie z dodatkiem
marchewki i groszku. Danie łatwe w przygotowaniu i smaczne. Jeżeli nie macie na
dzisiaj pomysłu na obiad lub nie posiadacie zbyt wiele czasu to ten przepis
jest specjalnie dla Was. Polecam.
Składniki:
- Filet z indyka około 600 gram
- Sól
- Pieprz
- Mielona słodka papryka
- Kurkuma
- ½ opakowania mrożonej marchewki z groszkiem
- 3 łyżki gęstej śmietany
- Opcjonalnie mąka do zagęszczenia sosu
- Bulion około 400 ml
- Masło klarowane
- Olej
Wykonanie:
Mięso indyka
kroimy na kawałki (podobnie jak do
gulaszu). Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i niewielką ilością kurkumy.
Dodajemy dodatkowo 1 łyżkę oleju. Mieszamy i pozostawiamy do zamarynowania
około 30 minut. Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką masła klarowanego i przekładamy
mięso. Smażymy kilka minut. Następnie dodajemy mrożonkę i podlewamy bulionem.
Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania rozprowadzamy
śmietanę. Opcjonalnie możemy dodać również mąkę do zagęszczenia sosu. W tym
celu odlewamy niewielką ilość płynu, dodajemy do niego śmietanę i mąkę około 2
łyżeczek. Mieszamy i ponownie umieszczamy w sosie. Zagotowujemy. Indyka podajemy
z ziemniakami. SMACZNEGO.
1 komentarze:
uwielbiam
Prześlij komentarz