Recent Posts

wtorek, 13 grudnia 2016

Cielęcina duszona w porach i marchewkach

Święta już niedługo, warto zastanowić się nad potrawami. A może tak cielęcinę ze słodyczą marchewki i porem… z nutą rozmarynu. Może ktoś z Was się skusi na wykorzystanie przepisu. Polecam.



Składniki:
  • Cielęcina ok. 1 kg
  • 2-3 marchewki
  • 1 por
  • Masło klarowane
  • Sól
  • Pieprz biały
  • Gałązki rozmarynu lub rozmaryn suszony ok. 1 łyżeczki
  • Bulion ok. 500 ml







Wykonanie:

Cielęcinę przyprawiamy solą i białym pieprzem. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy w plasterki. Do garnka wykładamy około 2 łyżek masła klarowanego. Dodajemy pora i marchewkę. Szklimy/ przesmażamy aby por stał się szklisty. Podlewamy bulionem i wkładamy cielęcinę. Dodatkowo przyprawiamy rozmarynem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec wyjmujemy mięso a sos blendujemy/ miksujemy. Cielęcinę kroimy na kawałki, podajemy z przygotowanym sosem. SMACZNEGO.

1 komentarze:

Ruda pisze...

Wyszło u mnie smakowicie, dusiłam tylko w mniejszej ilości bulionu, sos wyszedł gęsty i gładki, smak mięsa i sosu spójny, polecam :)

Prześlij komentarz