Recent Posts

środa, 28 grudnia 2016

Udka kurczaka bez skóry z suszonymi pomidorami

Święta przemknęły jak zawsze, szybko i niepostrzeżenie. Wracam z nowymi przepisami. Zachęcam do zrobienia porządków po świętach – czyli bigosu. A na dzisiaj polecam udka z kurczaka z suszonymi pomidorami.



Składniki:
  • Ok. 8 udek z kurczaka bez kości i skóry
  • Suszone pomidory w oleju - słoik
  • Sól
  • Pieprz
  • Oregano suszone - 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany – ½ łyżeczki
  • Bulion/ woda




Wykonanie:

Kurczaka myjemy i osuszamy. Pomidory kroimy w paseczki. Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem i oregano. Dodajemy również pokrojone pomidory. Całość mieszamy i pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju z pomidorów. Wykładamy kurczaka i smażymy. Podsmażonego kurczaka podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz