Recent Posts

środa, 21 grudnia 2016

Polędwiczki wieprzowe w pieczarkach z pieczoną papryką

Przedstawiony przepis możecie wykorzystać w święta lub w każdym innym terminie. Polędwiczki wieprzowe świetnie sprawdzają się w daniach z sosami. Dzięki temu stają się jeszcze bardziej delikatne i soczyste. Polecam.



Składniki:
  • Polędwiczki wieprzowe (2szt)
  • Pieczarki 400 gram
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • Mąka
  • Sól
  • Pieprz
  • Śmietana słodka 18%
  • Masło klarowane
  • bulion







Wykonanie:

Paprykę kroimy na ćwiartki. Układamy na blaszce i zapiekamy przez kilkanaście minut (aż zaczną lekko brązowieć). Po tym czasie odstawiamy na chwilę aż przestygną i obieramy ze skóry. Kroimy w słupki. Polędwiczki kroimy w plastry. Spłaszczmy ręką (nie ma potrzeby używania tłuczka, mięso jest bardzo delikatne). Przyprawiamy solą i pieprzem. Oprószamy mąką. Pieczarki kroimy w pasterki a cebulę w kostkę. Na głęboką patelnię wykładamy 2 łyżki masła klarowanego. Podsmażamy polędwiczki. Po zrumienieniu wyjmujemy i na tej samej patelni przesmażamy pieczarki i cebulę. Polędwiczki wykładamy na pieczarkach. Podlewamy bulionem ok. 500 ml i dodajemy papryki. Dusimy pod przykryciem do miękkości polędwiczek. Na koniec dodajemy śmietanę (ok.100ml) lub opcjonalnie rozmieszaną z 2 łyżeczkami mąki. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz