Przedstawiony przepis możecie wykorzystać
w święta lub w każdym innym terminie. Polędwiczki wieprzowe świetnie sprawdzają
się w daniach z sosami. Dzięki temu stają się jeszcze bardziej delikatne i
soczyste. Polecam.
Składniki:
- Polędwiczki wieprzowe (2szt)
- Pieczarki 400 gram
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- Mąka
- Sól
- Pieprz
- Śmietana słodka 18%
- Masło klarowane
- bulion
Wykonanie:
Paprykę kroimy
na ćwiartki. Układamy na blaszce i zapiekamy przez kilkanaście minut (aż zaczną
lekko brązowieć). Po tym czasie odstawiamy na chwilę aż przestygną i obieramy
ze skóry. Kroimy w słupki. Polędwiczki kroimy w plastry. Spłaszczmy ręką (nie ma potrzeby używania tłuczka, mięso jest
bardzo delikatne). Przyprawiamy solą i pieprzem. Oprószamy mąką. Pieczarki
kroimy w pasterki a cebulę w kostkę. Na głęboką patelnię wykładamy 2 łyżki
masła klarowanego. Podsmażamy polędwiczki. Po zrumienieniu wyjmujemy i na tej
samej patelni przesmażamy pieczarki i cebulę. Polędwiczki wykładamy na
pieczarkach. Podlewamy bulionem ok. 500 ml i dodajemy papryki. Dusimy pod
przykryciem do miękkości polędwiczek. Na koniec dodajemy śmietanę (ok.100ml) lub opcjonalnie rozmieszaną z
2 łyżeczkami mąki. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz