To ostatni moment aby samodzielnie
zakisić buraki do wigilijnego barszczu. Znalazłam w książkach kilka przepisów.
Zrobiłam zupełnie inaczej. Brakowało mi w nich przypraw. I tak dzisiaj
przedstawiam własnoręcznie wykonany zakwas.
Składniki:
- 1 ½ kg buraków czerwonych (po obraniu)
- 2 jabłka (kwaśne)
- 4 ząbki czosnku
- Kawałek korzenia chrzanu (ok. 4 cm)
- 1 kromka pumpernikla
- 3 l wody
- 3 łyżki soli (płaskie)
Wykonanie:
Buraki myjemy i
obieramy. Kroimy w cienki plasterki. Chrzan również obieramy i kroimy w słupki.
Z jabłek usuwamy gniazda nasienne. Chleb pumpernikiel łamiemy na mniejsze
kawałki. Do słoja wkładamy buraki, przekładamy je chlebem, chrzanem, czosnkiem
i jabłkami. Do ciepłej wody dodajemy sól. Mieszamy. Zalewamy buraki.
Przykrywamy gazą i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Raz dziennie mieszamy.
Przygotowany zakwas wykorzystujemy do przygotowania barszczu czerwonego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz