Niedawno pisałam, że odkryłam grillowane
marynowane papryki (dostępne w sklepie
sieciowym). Nie posiadają też skóry. Dla mnie rewelacja. Postanowiłam je
nafaszerować. Nadają się do tego idealnie. Myślę, że częściej będę je
wykorzystywać w kuchni. Was również zachęcam do ich wykorzystania.
Składniki:
- Marynowane, grillowane papryki bez skóry
- 500 gram mięsa mielonego
- 100 gram ryżu (1 woreczek)
- 100 gram sera żółtego
- Garść grzybów suszonych
- 1 jajko
- Sól
- Pieprz
- Papryka słodka i ostra
- Sos grzybowy lub pieczeniowy (torebka)
- olej
Wykonanie:
Grzyby namaczamy
w gorącej wodzie. Ryż gotujemy. Gdy się wystudzi dodajemy do mięsa. Ser
ścieramy na tarce warzywnej i również dodajemy do farszu. Grzyby odsączamy i
drobno je kroimy. Również umieszczamy w masie. Dodajemy jajko. Mieszamy i
doprawiamy solą, pieprzem oraz paprykami. W wodzie po grzybach (około 400 ml) rozprowadzamy dokładnie sos
grzybowy. Zagotowujemy. Papryki faszerujemy przygotowaną masą. Naczynie do
zapiekania smarujemy olejem i układamy w nim papryki. Całość zalewamy
przygotowanym sosem. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku
przez około 1 ½ godz. W temp. 190 o C. Podajemy w ziemniakami lub
kaszą. SMACZNEGO.
1 komentarze:
Mmmm... aż mi ślinka cieknie :)
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
❤
Prześlij komentarz