Recent Posts

niedziela, 18 września 2016

RESTAURACJE TROGIRU – KILKA SŁÓW O KUCHNI DALMATYŃSKIEJ

Trogir to miasto nieopodal Splitu w środkowej części dalmatyńskiego wybrzeża. Popularne miejsce letniskowe w Chorwacji nad ciepłym i krystalicznie czystym Adriatykiem. Miasto stare i historyczne z przepięknie zachowanym i utrzymywanym średniowiecznym centrum otoczonym kamiennym murem. Ta właśnie starówka (wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO) jest jedną wielką pachnącą restauracją. Jeśli jest tu jedno z największych na świecie zagęszczenie miejsc zabytkowych to sądzę że także gastronomicznych. Osobiście degustowaliśmy chorwackie specjały w restauracjach „CAPO” i „BEST” (właściciel tej pierwszej ma podobno polskie korzenie). Praktycznie jednak te, jak i większość im podobnych serwują dania podobne. W pierwszej kolejności są to lokalne ryby (w których pierwszeństwo mają dorady, labraksy, makrele, sardynki  i cała gama innych gatunków) oraz owoce morza z królującymi tu kalmarami, ośmiornicami i małżami (mulami). Podstawowym sposobem przygotowania jest grill a dodatkiem wspaniała miejscowa oliwa. Przyznać trzeba, że ryby przyrządzają tu perfekcyjnie. Oczywiście w karcie dań nie brakuje potraw mięsnych z cevapici – dalmatyńską specjalnością na czele. W tym jednak obszarze chorwaccy kucharze mogliby się od naszych sporo nauczyć…(może natrafiliśmy na gorszą wersję). Poza restauracjami ciekawymi miejscami są także miejscowe Fast-fudy, ale te, które odwiedzają przede wszystkim miejscowi mieszkańcy. Spośród nich wyróżnia się Big Mama – kapitalny bufet położony na zielonym rynku (znanym miejscu znajdującym się tuż przy trogirskim moście). Polecam szczególnie big Mama z cevapici – wielką bułę, której da radę tylko ktoś naprawdę wygłodniały. Poniżej zamieszczam kilka ilustrujących te miejsca zdjęć.


Prawdziwą dalmatyńską kuchnię poznaje się oczywiście w chorwackich domach. Mięliśmy to szczęście, ze gospodyni naszej wakacyjnej kwatery poczęstowała nas kalmarami przyrządzonymi na miejscowy sposób – grillowanymi, podanymi z dużą ilością oliwy. To dopiero była prawdziwa uczta!


Wszystkim polecam Chorwację – gorącą, pachnącą, pełną zabytków, wspaniałych widoków i naprawdę wielu atrakcji. Ja na pewno jeszcze kiedyś tam wrócę.





1 komentarze:

Anonimowy pisze...

PIĘKNE ZDJĘCIA, CHORWACJA NAPRAWDĘ JEST PIĘKNA JA BYŁAM W SZYBENIKU. TO KRAJ WARTY ODWIEDZENIA!!!!!!!!! POZDRAWIAM.IWONA.

Prześlij komentarz