Recent Posts

czwartek, 8 września 2016

Placki z kaszy jęczmiennej

Placki z kaszy jęczmiennej można zrobić do obiadu zamiast ziemniaków, typowej kaszy gotowanej. Nie wymagają szczególnie dużo pracy, natomiast zmieniają znacząco wygląd potrawy. Idealnie pasują do mięs z sosami.



Składniki:
  • 2 woreczki ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 3 jajka
  • 100 ml słodkiej śmietany  (najlepiej 30%)
  • Mąka
  • Sól
  • Olej do smażenia




Wykonanie:

Do wystudzonej kaszy dodajemy jajka. śmietanę i kilka łyżek mąki. Całość doprawiamy solą. Mieszamy. Na patelnię wlewamy olej. Masę z kaszy wykładamy łyżkami na gorącą patelnię i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z dodatkami. SMACZNEGO.

2 komentarze:

Kasia Sarna pisze...

ostatnio często do pracy zabieram placuszki z kaszy jaglanej. z jęczmiennej też muszą być smaczne :)

Anonimowy pisze...

Ach, co za pyszności!

Prześlij komentarz