Jakiś czas temu kupiłam w słoiku sos
szparagowy. Dla mnie taki sos jest czymś wykwintnym, doszłam więc do wniosku,
że produkty użyte do tej potrawy nie mogą być zbyt pospolite. I tak trafiło na
cielęcinę.
Składniki:
- Cielęcina około 1 kg
- Sos szparagowy w słoiku
- Pomidory pelati z puszki
- Sól
- Pieprz biały
- Pieprz czarny
- cukier
- Masło klarowane
Wykonanie:
Cielęcinę kroimy
na kawałki/ plastry. Przyprawiamy solą i białym pieprzem. Pozostawiamy do zamarynowania
na około 1 godzinę. W tym czasie pomidory przelewamy do garnka, doprawiamy do
smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru. Podgrzewamy tak aby pomidory
pozostały w całości. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy z obu
stron kawałki cielęciny. Układamy w naczyniu do zapiekania i smarujemy sosem
szparagowym. Na koniec polewamy sosem pomidorowym i wykładamy całe pomidory.
Zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez około 1 ½ godziny w temperaturze 190 o
C. Warto sprawdzić podczas pieczenia czy mięso jest dostatecznie miękkie,
gdyż czas pieczenia może wahać się zależnie od użytego kawałka.
0 komentarze:
Prześlij komentarz