Recent Posts

wtorek, 13 września 2016

Cielęcina zapiekana w sosie szparagowo – pomidorowym

Jakiś czas temu kupiłam w słoiku sos szparagowy. Dla mnie taki sos jest czymś wykwintnym, doszłam więc do wniosku, że produkty użyte do tej potrawy nie mogą być zbyt pospolite. I tak trafiło na cielęcinę.



Składniki:
  • Cielęcina około 1 kg
  • Sos szparagowy w słoiku
  • Pomidory pelati z puszki
  • Sól
  • Pieprz biały
  • Pieprz czarny
  • cukier
  • Masło klarowane





Wykonanie:

Cielęcinę kroimy na kawałki/ plastry. Przyprawiamy solą i białym pieprzem. Pozostawiamy do zamarynowania na około 1 godzinę. W tym czasie pomidory przelewamy do garnka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru. Podgrzewamy tak aby pomidory pozostały w całości. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy z obu stron kawałki cielęciny. Układamy w naczyniu do zapiekania i smarujemy sosem szparagowym. Na koniec polewamy sosem pomidorowym i wykładamy całe pomidory. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez około 1 ½ godziny w temperaturze 190 o C. Warto sprawdzić podczas pieczenia czy mięso jest dostatecznie miękkie, gdyż czas pieczenia może wahać się zależnie od użytego kawałka. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz