Recent Posts

czwartek, 29 września 2016

Sos pomidorowy do spaghetti – do słoików

Sezon pomidorowy zbliża się wielkimi krokami do mety. W wielu miejscach można kupić przejrzałe owoce (II gatunek). Te są najlepsze do sosu. Przetworzone pomidory trafiają do słoików a później wystarczy podsmażyć mięso, dodać zawartość słoika, podgrzać, dodać do makaronu. I danie gotowe.


Składniki:

Przepis na 1 kg pomidorów
  • 1 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz
  • Oregano
  • Tymianek
  • Ostra papryka
  • 2 łyżki mąki






Wykonanie:

Pomidory parzymy i obieramy ze skóry. Kroimy na mniejsze kawałki. Do wysokiej patelni lub garnka wylewamy olej. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przepuszczony przez praskę czosnek. Całość szklimy (nie dopuszczamy do zbrązowienia). Dodajemy pomidory. Gotujemy. Przyprawiamy według uznania solą, pieprzem i sporą ilością ziół (ja uwielbiam oregano). Pod koniec dodajemy mąkę (posypujemy i mieszamy aby nie zrobić grudek). Gotujemy jeszcze chwilę i całość miksujemy. Można użyć blendera. Przygotowany sos wlewamy do słoików i pasteryzujemy przez 20 – 30 minut. SMACZNEGO.

3 komentarze:

Olga Pi pisze...

Taki sos, kluski, parmezan i mamy obiad idealny:)

Ewa Górska pisze...

Witaj, dokładnie tak jak piszesz. Można go wykorzystywać na wiele sposobów. Bez mięsa z mięsem, z makaronem, kluskami i z tym na co tylko będziemy mieli ochotę. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Anonimowy pisze...

Kluski to chyba miała na mysli makaron, w wielu regionach Polski kluski to poprostu makaron, chociazby w Wielkopolsce tak się mówi..

Prześlij komentarz