Recent Posts

wtorek, 27 września 2016

Zapiekane grillowane papryki z mięsnym farszem

Niedawno pisałam, że odkryłam grillowane marynowane papryki (dostępne w sklepie sieciowym). Nie posiadają też skóry. Dla mnie rewelacja. Postanowiłam je nafaszerować. Nadają się do tego idealnie. Myślę, że częściej będę je wykorzystywać w kuchni. Was również zachęcam do ich wykorzystania.


Składniki:
  • Marynowane, grillowane papryki bez skóry
  • 500 gram mięsa mielonego
  • 100 gram ryżu (1 woreczek)
  • 100 gram sera żółtego
  • Garść grzybów suszonych
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka i ostra
  • Sos grzybowy lub pieczeniowy (torebka)
  • olej





Wykonanie:

Grzyby namaczamy w gorącej wodzie. Ryż gotujemy. Gdy się wystudzi dodajemy do mięsa. Ser ścieramy na tarce warzywnej i również dodajemy do farszu. Grzyby odsączamy i drobno je kroimy. Również umieszczamy w masie. Dodajemy jajko. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz paprykami. W wodzie po grzybach (około 400 ml) rozprowadzamy dokładnie sos grzybowy. Zagotowujemy. Papryki faszerujemy przygotowaną masą. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem i układamy w nim papryki. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku przez około 1 ½ godz. W temp. 190 o C. Podajemy w ziemniakami lub kaszą. SMACZNEGO.

1 komentarze:

KarolinaSnowarska pisze...

Mmmm... aż mi ślinka cieknie :)

Pozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

Prześlij komentarz