Na ten przepis natknęłam w jednej z
licznych książek kucharskich jakie posiadam. A, że sezon na pomidory w pełni
więc nie zastanawiałam i przepis wykorzystałam. Sałatka jest z whisky i dlatego
jest dla pełnoletnich. Muszę przyznać, że ma bardzo charakterystyczny smak.
Sami musicie spróbować.
Składniki:
- 6 dużych dosyć twardych pomidorów
- 1 wielki dojrzały pomidor
- 1 nieduża cebula
- Kilka listków świeżej bazylii lub ½ łyżeczki suszonej
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól
- Pieprz
Dodatkowo
- 50 ml whisky
Wykonanie:
Twarde pomidory
kroimy w plasterki i układamy w głębokim półmisku. Na pomidory układamy cebulę
pokrojoną w cienkie plasterki. Dojrzałego pomidora obieramy ze skóry ( parzymy ), kawałki umieszczamy w
mikserze i dodajemy oliwę, sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy
aż uzyskamy jednolity sos. Całość wylewamy na pomidory. Wierzch posypujemy
bazylią. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Tuż przed podaniem sałatkę
polewamy whisky. SMACZNEGO.
4 komentarze:
Ojacie, ale pomysł z tą whisky. Bardzo ciekawe! Muszę spróbować! :)
oooo tego jeszcze nie próbowałam,ciekawa jestem jak smakuje
Też byłam zaskoczona. Smak jest bardzo oryginalny. Warto spróbować, chociaż raz. Pozdrawiam.
Ciekawa. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Jutro już ostatni dzień.
Prześlij komentarz