Składniki:
- 70 dag serc indyczych
- 30 dag pieczarek
- ½ pęczka pietruszki
- 3 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego
- Sól, pieprz
- 50 ml śmietany 18%
- 2 łyżeczki mąki
Wykonanie:
Serca indycze
oczyszczamy z ewentualnych błon, nadmiaru tłuszczu i naczyń. Następnie kroimy
na 4 kawałki i dokładnie płuczemy i gotujemy w niecałym 1 l osolonej wody z
listkami laurowymi i zielem angielskim, usuwamy szum ( szum dobrze jest zdjąć sitkiem ) i gotujemy do miękkości. Pod
koniec gotowania dodajemy umyte i pokrojone pieczarki i jeszcze chwilę
gotujemy. Następnie zagęszczamy śmietaną z mąką ( dobrze jest odlać trochę wywaru dodać do niego śmietanę, mąkę i razem
wymieszać przed wlaniem do całości ). Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy
aż sos zacznie gęstnieć. Po zakończeniu gotowania dodajemy pokrojoną natkę
pietruszki. SMACZNEGO.
2 komentarze:
Ale ile czasu gotować ????
Witaj, trudno jest określić dokładny czas, musisz sprawdzać czy są miękkie i będą Tobie odpowiadały. Pozdrawiam.
Prześlij komentarz