Recent Posts

piątek, 27 czerwca 2014

Gulasz z serc indyczych z pieczarkami

Serca indycze są bardzo wdzięcznym materiałem do przygotowania wielu smacznych i zdrowych potraw. Poza tym nie wymagają wielogodzinnego przygotowywania.




Składniki:
  • 70 dag serc indyczych
  • 30 dag pieczarek
  • ½ pęczka pietruszki
  • 3 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego
  • Sól, pieprz
  • 50 ml śmietany 18%
  • 2 łyżeczki mąki


Wykonanie:

Serca indycze oczyszczamy z ewentualnych błon, nadmiaru tłuszczu i naczyń. Następnie kroimy na 4 kawałki i dokładnie płuczemy i gotujemy w niecałym 1 l osolonej wody z listkami laurowymi i zielem angielskim,  usuwamy szum ( szum dobrze jest zdjąć sitkiem ) i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy umyte i pokrojone pieczarki i jeszcze chwilę gotujemy. Następnie zagęszczamy śmietaną z mąką ( dobrze jest odlać trochę wywaru dodać do niego śmietanę, mąkę i razem wymieszać przed wlaniem do całości ). Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż sos zacznie gęstnieć. Po zakończeniu gotowania dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. SMACZNEGO.

2 komentarze:

albrecht1 pisze...

Ale ile czasu gotować ????

Smaki Ewy pisze...

Witaj, trudno jest określić dokładny czas, musisz sprawdzać czy są miękkie i będą Tobie odpowiadały. Pozdrawiam.

Prześlij komentarz