Recent Posts

niedziela, 22 czerwca 2014

Wiosenna tarta z truskawkami i serkiem mascarpone

Czasami ochota na upieczenie ciasta przychodzi nam w ostatniej chwili a czasu na jego wykonanie mamy niewiele. Oto prosty przepis na lekkie i pełne smaków świeżych owoców i zapachów rozpoczynającego się lata ciasto.


klasyczne ciasto na tartę

  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 300 g mąki
  • 1 jajko

pozostałe składniki

  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 1 galaretka owocowa
  • truskawki


Wykonanie:

Zagniatamy ciasto na tartę z wymienionych wyżej składników. Ciasto powinno się schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po upływie tego czasu wylepiamy nim formę (dla utrudnienia można je rozwałkować i dopiero umieścić w formie). Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni (koniecznie nagrzanym) przez 30 minut. W czasie pieczenia po około 10 minutach tartę smarujemy jajkiem (zostawiłam odrobinę z z tego do ciasta) i pieczemy dalej. Po schłodzeniu na tartę rozsmarowujemy serek mascarpone, układamy przekrojone na pół truskawki i zalewamy wcześniej przygotowaną, lekko gęstniejącą galaretką owocową. SMACZNEGO. 




0 komentarze:

Prześlij komentarz