Pomysł na ugotowanie takiej zupy zjawił się zupełnie
przypadkiem. Prawdopodobnie wywodzi się ona z Polskich Gór. Ciekawe połączenie
chrzanu z kwaśną cytryną. No i jest bardzo pożywna.
Składniki:
· 150 gram wędzonego boczku
· 150 gram kiełbasy ( ja dałam śląską )
· 150 gram wędzonki – szynki
· 2 marchewki
· ½ korzenia pietruszki
· Kawałek selera
· 2 łyżki mąki
· Sól, pieprz
· Sok z 1 i ½ cytryny
· Ok. 180 gram tartego chrzanu w słoiku
· 4 jajka ugotowane na twardo
· 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
W
wodzie gotujemy boczek wędzony, kiełbasę i wędzonkę. Po zszumowaniu dodajemy
pokrojone warzywa. Gdy mięsa będą miękkie wyjmujemy je a do wywaru dodajemy śmietanę
rozmieszaną z mąką. Mieszamy i podgrzewamy aż zupa zacznie gęstnieć. Następnie
dodajemy chrzan, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Ugotowane wcześniej
mięsa kroimy w kostkę i ponownie umieszczamy w wywarze. Podajemy z jajkami
ugotowanymi na twardo i posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO
0 komentarze:
Prześlij komentarz