Recent Posts

poniedziałek, 23 czerwca 2014

Chrzanica czyli zupa chrzanowa

Pomysł na ugotowanie takiej zupy zjawił się zupełnie przypadkiem. Prawdopodobnie wywodzi się ona z Polskich Gór. Ciekawe połączenie chrzanu z kwaśną cytryną. No i jest bardzo pożywna.


Składniki:

·         2 l wody
·         150 gram wędzonego boczku
·         150 gram kiełbasy ( ja dałam śląską )
·         150 gram wędzonki – szynki
·         2 marchewki
·         ½ korzenia pietruszki
·         Kawałek selera
·         200 gram śmietany 18%
·         2 łyżki mąki
·         Sól, pieprz
·         Sok z 1 i ½ cytryny
·         Ok. 180 gram tartego chrzanu w słoiku
·         4 jajka ugotowane na twardo
·         2 łyżki posiekanego szczypiorku



Wykonanie:

W wodzie gotujemy boczek wędzony, kiełbasę i wędzonkę. Po zszumowaniu dodajemy pokrojone warzywa. Gdy mięsa będą miękkie wyjmujemy je a do wywaru dodajemy śmietanę rozmieszaną z mąką. Mieszamy i podgrzewamy aż zupa zacznie gęstnieć. Następnie dodajemy chrzan, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Ugotowane wcześniej mięsa kroimy w kostkę i ponownie umieszczamy w wywarze. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO



0 komentarze:

Prześlij komentarz