Co jakiś czas na naszych stołach
pojawiają się zrazy, zraziki i cała gama podobnych potraw. Aby trochę
urozmaicić tę potrawę zrobiłam odwrócone roladki z kurczaka, przez co filet z
kurczaka stanie się mniej suchy.
Składniki:
- Dowolna ilość piersi z kurczaka
 - Plastry szynki
 - Cebula
 - Ogórek kiszony
 - Sól, pieprz
 - Papryka mielona
 - Sznurek/ nitka
 - olej
 - Bulion warzywny
 
Wykonanie
W zależności od tego ile
robimy roladek - tyle samo potrzebujemy plastrów szynki. Filety z kurczaka kroimy,
rozklepujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na plastry szynki układamy piersi z
kurczaka, kawałek cebuli oraz kawałek ogórka kiszonego. Całość posypujemy
mieloną papryką, zwijamy w roladkę i zabezpieczmy ( owijamy ) nitką lub sznurkiem. Roladki obsmażamy na oleju z każdej
strony, podlewamy bulionem i dusimy ok 30 minut. SMACZNEGO
Możemy do
roladek zrobić sos wykorzystując wywar który powstał na bazie bulionu podczas
duszenia. Odlewamy ok 600 ml wywaru, dodajemy 50 ml 18% śmietany oraz 1 łyżeczkę
mąki. Wszystko razem porządnie mieszamy, zagotujemy. 







0 komentarze:
Prześlij komentarz