Recent Posts

środa, 25 czerwca 2014

Odwrócone roladki z kurczaka

Co jakiś czas na naszych stołach pojawiają się zrazy, zraziki i cała gama podobnych potraw. Aby trochę urozmaicić tę potrawę zrobiłam odwrócone roladki z kurczaka, przez co filet z kurczaka stanie się mniej suchy.

Składniki:
  • Dowolna ilość piersi z kurczaka
  • Plastry szynki
  • Cebula
  • Ogórek kiszony
  • Sól, pieprz
  • Papryka mielona
  • Sznurek/ nitka
  • olej
  • Bulion warzywny


Wykonanie

W zależności od tego ile robimy roladek - tyle samo potrzebujemy plastrów szynki. Filety z kurczaka kroimy, rozklepujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na plastry szynki układamy piersi z kurczaka, kawałek cebuli oraz kawałek ogórka kiszonego. Całość posypujemy mieloną papryką, zwijamy w roladkę i zabezpieczmy ( owijamy ) nitką lub sznurkiem. Roladki obsmażamy na oleju z każdej strony, podlewamy bulionem i dusimy ok 30 minut. SMACZNEGO




Możemy do roladek zrobić sos wykorzystując wywar który powstał na bazie bulionu podczas duszenia. Odlewamy ok 600 ml wywaru, dodajemy 50 ml 18% śmietany oraz 1 łyżeczkę mąki. Wszystko razem porządnie mieszamy, zagotujemy. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz