Recent Posts

czwartek, 26 czerwca 2014

Farszynki czyli warmińsko – mazurskie ziemniaczane kotlety

Farszynki czyli warmińsko – mazurskie ziemniaczane kotlety.
Przez wiele lat nie robiłam kotletów ziemniaczanych i był to błąd. Z tak prostych składników można wyczarować pyszne danie. W dzisiejszej odsłonie - farszynki, ziemniaczane kotlety nadziewane mięsem.

Składniki:
Ciasto:
  • Ok. 1 kg gotowanych ziemniaków
  • Ok. 300 gram mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • Sól


Farsz
  • 300 gram gotowanego mięsa wieprzowego
  • 2 jajka na twardo
  • 2 cebule
  • Sól, pieprz



  • łyżka masła
  • Olej


Wykonanie:

Drobno pokrojoną cebulę zarumieniamy na maśle. Mięso i 2 jajka ugotowane na twardo przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy zarumienioną cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę bądź maszynkę, wbijamy 2 jajka, wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz sól do smaku. Rolujemy wałek, który kroimy na kawałki. Na każdy kawałek nakładamy farsz, zawijamy i formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Farszynki podajemy z sosem. SMACZNEGO 



2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Apetyczne kotlety ,pozdrawiam.

AlicjaGorska pisze...

szamałabym!

Prześlij komentarz