Recent Posts

niedziela, 29 czerwca 2014

Pieczone piersi z kaczki z jabłkami

Wiem, że pierś z kaczki powinno się robić inaczej, ale cóż, należę do tych co nie lubią „różowego” - dokładnie różowego mięsa. No może tylko w przypadku polędwicy wołowej jest inaczej. Więc w tym przepisie nie znajdziecie różowej piersi z kaczki podanej na talerzu.




Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kaczki ( 1 na „głowę” )
  • 2 jabłka
  • Majeranek
  • Sól,



Wykonanie:


Filety myjemy, osuszamy, nacieramy solą i majerankiem. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na 8 części, odrobinę solimy i posypujemy majerankiem. Na dno naczynia do pieczenia kładziemy połowę jabłek na to piersi z kaczki i kolejną warstwę jabłek. Dobrze jest aby tak przygotowane mięso marynowało się ok 1 godziny. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. ok 190 oC przez 30-40 minut. ( warto sprawdzić widelcem, czy jest dla nas odpowiednia ) Pod koniec pieczenia ( ok 10 min ) przykrywamy naczynie folią aluminiową. Podajemy z żurawiną lub borówką. SMACZNEGO

1 komentarze:

Alicja Górska pisze...

kocham kaczkę! <3

Prześlij komentarz