Recent Posts

wtorek, 24 czerwca 2014

Tatar ze śledzia

Świetna, pikantna przystawka jak i przekąska.

Składniki:
  • 1 opakowanie solonych śledzi w oleju
  • ½ małego słoika marynowanych pieczarek
  • 3 ogórki korniszony
  • 1 papryka marynowana
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka filetów anchois
  • Sok z ½ cytryny + otarta skórka
  • Pieprz czarny
  • ¼ łyżeczki pieprzy cayen
  • Posiekany szczypiorek


Wykonanie:

Śledzie przed pokrojeniem moczymy przez około 1 godzinę, aby nie były zbyt słone. Cebulę kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy skórką z cytryny. Pozostałe składniki kroimy w kostkę, tylko filety anchois w cienkie paseczki. Wszystko razem łączymy i przyprawiamy. Podajemy schłodzone, udekorowane posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO


2 komentarze:

Magdalena pisze...

Świetnie przedstawiony przepis, na pewno także go wypróbuje. Dekoracja tatara widzę że bardzo się liczy, ładne udekorowanie całej potrawy na talerzu zawsze będzie lepiej smakowało, bo w końcu je też się oczami :-). Wiele osób robi prawdziwie arcydzieła dekoracji, mi niestety nie zawsze się udaje. Robię czasami taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-tatar/ ale zawsze skuszę się na coś lepszego. Dziękuję jeszcze raz za wspaniały wpis.

Ewa Górska pisze...

Tatar ze śledzia jest pyszny. Robiłam go już sporo razy. Polecam i pozdrawiam.

Prześlij komentarz