Recent Posts

środa, 6 czerwca 2018

Chleb pszenno – żytni z otrębami

Ostatnio zaczęłam piec chleb. Często w chlebach kupowanych w sklepach jest sporo polepszaczy, chemikaliów. Przez to narodził się u mnie pomysł aby samemu go piec. Dzisiejszy prezentowany chleb jest przygotowany na drożdżach, bo zakwas dopiero się robi. A to trochę trwa. Może się skusicie.



Składniki:
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 ml ciepłej wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki żytniej
  • 80 g otrąb owsianych
  • 50 g pestek słonecznika
  • 30 g siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli
  • Olej
  • Płatki owsiane




Wykonanie:

Do naczynia (możecie użyć urządzenia do wyrabiania ciasta) dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 500 ml ciepłej wody (około 37oC). Dalej mąkę pszenną i żytnią, otręby, pestki słonecznika, siemię lniane i łyżeczkę soli. Wyrabiamy. Przykrywamy miskę ręcznikiem i wstawiamy do ciepłego miejsca na 30 minut aby ciasto wyrosło. Blaszkę (ok.35 cm) smarujemy olejem i posypujemy płatkami owsianymi. Ciasto przekładamy do blaszki i ponownie wstawiamy do ciepłego miejsca na 15 minut. Nagrzewamy piekarnik do 200 o C. Pieczemy chleb około 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z blaszki aby się nie zaparzył. Jemy dopiero po wystudzeniu. SMACZNEGO.

2 komentarze:

Agnieszka Mycoffeetime pisze...

Domowy chleb to coś co po prostu uwielbiam... sama mam taką maszynę do pieczenia chleba, wrzucam składniki i po 2 godzinach jest bochenek cudnego, świeżego i zdrowego chleba:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

Smaki Ewy pisze...

Witaj, maszyna świetnie się sprawdza. Szybko, prosto i na lenia. Własny chlebek jest bez porównania znacznie lepszy i zdrowszy. Kawka dawno wypita, pozostało tylko wspomnienie - przynajmniej do jutra. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Prześlij komentarz