Recent Posts

piątek, 8 czerwca 2018

Kompot czereśniowy

Pierwszy raz w historii zdarzyło mi się zebrać czereśnie przed szpakami. Tylko dzięki temu, że w tym roku obrodziły. Wystarczył jeden dzień i czereśnie zniknęły, ale co nazbierałam to nazbierałam. Dzięki temu przedstawiam dzisiaj kompot czereśniowy.


Składniki:
  • Czereśnie

Zalewa:
  • 1kg cukru (lub wielokrotność)
  • 5 l wody (lub wielokrotność)




Wykonanie:

Czereśnie oczyszczamy, nie usuwamy pestek. Myjemy. Ładujemy do słoików. Do 5 l wody dodajemy 1 kg cukru i podgrzewamy aż cały cukier się rozpuści. Zalewamy czereśnie. Duży garnek wykładamy ściereczką. Wlewamy wodę i wstawiamy słoiki (woda nie zakrywa całego słoika, kończy się przez zakrętką). Zagotowujemy. Od momentu zagotowania, gotujemy około 15-20 minut aby słoiki się spasteryzowały i zamknęły. A później SMACZNEGO.

2 komentarze:

Konrad Michalski pisze...

Bardzo lubię kompot czereśniowy. Szczególnie zimą lubię wyjadać czereśnie ze słoika :)

Smaki Ewy pisze...

Witaj, zdecydowanie masz rację. Zimą smakuje najbardziej. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Prześlij komentarz