Pierwszy raz w historii zdarzyło mi się
zebrać czereśnie przed szpakami. Tylko dzięki temu, że w tym roku obrodziły. Wystarczył
jeden dzień i czereśnie zniknęły, ale co nazbierałam to nazbierałam. Dzięki
temu przedstawiam dzisiaj kompot czereśniowy.
Składniki:
- Czereśnie
Zalewa:
- 1kg cukru (lub wielokrotność)
- 5 l wody (lub wielokrotność)
Wykonanie:
Czereśnie
oczyszczamy, nie usuwamy pestek. Myjemy. Ładujemy do słoików. Do 5 l wody
dodajemy 1 kg cukru i podgrzewamy aż cały cukier się rozpuści. Zalewamy
czereśnie. Duży garnek wykładamy ściereczką. Wlewamy wodę i wstawiamy słoiki (woda nie zakrywa całego słoika, kończy się
przez zakrętką). Zagotowujemy. Od momentu zagotowania, gotujemy około 15-20
minut aby słoiki się spasteryzowały i zamknęły. A później SMACZNEGO.
2 komentarze:
Bardzo lubię kompot czereśniowy. Szczególnie zimą lubię wyjadać czereśnie ze słoika :)
Witaj, zdecydowanie masz rację. Zimą smakuje najbardziej. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Prześlij komentarz